Ulcerozní kolitida a Crohnova choroba

Hanka    22.10.2018, 16:31

Dobrý den, momentálně kojím 16měsíční dítko. Je kojeno na požádání, avšak také již dost sní. Momentálně mi byla stanovena diagnoza - zánět střev - nejspíše Ulcerozní kolitida či Crohnova choroba. Doktorka by mi nejraději dala léky, které se neslučují s kojením. Avšak druhý lékař tvrdí, že existuje mnoho variant, které jsou s kojením slučitelné. Poprosím Vás o radu - jaké léky mohu užívat a nemusím se bát o dítko při kojení? Existuje někde seznam. Děkuji velmi a přeji hezký den Hanka

Milá Hanko,

v tejto situácii je kľúčové, aby ste pokračovali v dojčení, pretože riešením vašej situácie nie je odloženie liečby, až do času, kým sa dieťatko odstaví (vzhľadom na to, že dojčenie môže a má trvať ešte ďalšie roky) a teda keďže bude potrebné, aby ste liečbu dostávali, riešením nie je ani predčasné odstavenie dieťaťa. To totiž prináša riziká nielen pre vaše zdravie, ale viaceré závažné riziká aj pre zdravie dieťaťa a jedným z nich je aj vyššie riziko výskytu Crohnovej choroby u dieťaťa, ktorého dojčenie bolo ukončené predčasne.

Pri tomto ochorení môžete užívať všetky lieky, ktoré by vám bežne lekári odporúčali dať. Mimochodom, paradoxné je, že niektorí lekári vám sú schopní povedať, že liečba sa nezlučuje s dojčením, pritom, ak by ste boli tehotná, tak budú v liečbe pokračovať. Nechajte si preto vysvetliť, akú liečbu vám lekári odporúčajú a napíšte nám na dojcenie@mamila.sk, o akú liečbu ide. Vo všeobecnosti najčastejšie sa v liečbe tohto ochorenia používajú lieky Salofalk, Peptáza, Imuran, biologická liečba, či kortikoidy. Pri všetkých týchto liekoch je z hľadiska dojčenia bezpečnejšie pokračovať v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ulcerozní kolitida a Crohnova choroba