Ako predchadzat zablokovaniu mliekovodu?

Júlia    22.10.2018, 16:24

Zdravim, Dcera ma 23mes., dojcena, v poslednom case sa snazim cez den vyjednavat a dojcit raz za par hodin. V noci to moc riesit nevladzem- dojci sa 4-10x a ja som uz strasne unavena. Niekedy pred par mesiacmi som mala upchaty mliekovod,odoznelo to bez lekara. Hrcka mi vsak ostala do teraz. A odvtedy sa zablokoval 2x. Chcem ciastocne znizit castost kojenia (odmietam nakojit po 15 min od posledneho kojenia, inak kojim na poziadanie), ale ako pri tom predchadzat upchatiu? Dakujem Pekne dni prajem Julia

Milá Júlia,

nachádzate sa asi v najnáročnejšom období dojčenia. Očakávania spojené s nedostatkom skúseností o tom, ako vyzerá dojčenie starších detí, ktoré sa týkajú aj samotnej dojčiacej matky a aj jej okolia, dokážu túto situáciu ešte zhoršiť. Pretože ľudia nevedia, ako môže dojčenie 2-ročného dieťaťa vyzerať, vnímajú to, že práve v tomto období sa deti typicky dojčia mimoriadne často, ako dôsledok niečoho, čo sa už dávno malo obmedziť, regulovať, riešiť. Často a dlho dojčiť staršie dieťa, spoločne s nočnou starostlivosťou oň, je samo o sebe veľmi náročné. Ak sa však k tomu pridajú filozofické úvahy o tom, či je to ešte stále v poriadku, je to ešte náročnejšie. Okolie matku často tlačí na to, aby s tým už „niečo“ urobila. Dojčiaca žena v tejto situácii potrebuje veľa podpory a povzbudenia od okolia. Podpory, ktorá bude ženu ubezpečovať, že je to len krátke obdobie, ktoré prejde a všetko sa to zase zmení. Okolie by malo dať žene v tejto situácii priestor vyrozprávať sa, mať možnosť ventilovať svoju nespokojnosť, frustráciu, vyjadriť naplno, ako zle sa cíti a ako je vyčerpaná. Namiesto toho, kdekoľvek sa žena v tejto situácii posťažuje, namiesto toho, aby sa mohla vyrozprávať a nechať priestor svojim emóciám (čo je spôsob, akým sa ženy vysporiadajú so stresom), zažije komentáre: „Vidíš, už dávno sme ti hovorili, že si pletieš na seba bič!“ alebo „Máš, čo si chcela, načo ju ešte dojčíš?“ Žena v tejto situácii namiesto možnosti ventilovať svoje pocity, zažije situáciu, kedy musí ona sama obhajovať, prečo vlastne dojčí. Prečítajte si tento článok, ktorý ponúka úplne iný pohľad na negatívne pocity pri dojčení:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/negativne-pocity/

Ak by ste zažívali podobnú podporu, aká sa spomína v tomto článku, iste by ste sa cítili inak. Odporúčame vám preto v tejto situácii navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek vo svojom okolí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože podporná skupina je presne to miesto, kde sa môžete posťažovať, vyrozprávať a pritom získať rôzne tipy a skúsenosti iných žien. Možno zistíte, že riešením vašej situácii nemusí byť znižovanie počtu dojčení (ktoré sa môže skutočne spájať aj s opakujúcimi sa zablokovanými mliekovodmi a riešenie tejto situácii nie je jednoduché pri znižovaní počtu dojčení). Odporúčame vám stretnutie s poradkyňou pri dojčení a ideálne aj s inými ženami riešiacimi podobné situácie, ako vy. Mohlo by vám to pomôcť rozhodnúť sa, ako chcete v dojčení pokračovať.

Ak sa rozhodnete znižovať počty dojčení, odporúčame vám prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení, čo by sa dalo urobiť preventívne pre to, aby sa mliekovody neblokovali. Odporúčame vám dávať si pozor na túto situáciu a ak sa vám podarí si všimnúť už začiatku blokovania mliekovodu, môžete toto miesto počas dojčenia intenzívne stláčať, masírovať, prípadne skúsiť odvibrovať s opačným koncom elektrickej zubnej kefky alebo inými vibráciami. Pomocou možno môže byť aj užívanie lecitínu v dávkovaní 4x 1200 mg denne. S poradkyňou má zmysel sa stretnúť aj preto, že niekedy je túto situáciu možno zlepšiť preliečením bradaviek, ak je to potrebné. Ak ide o upchatie mliekovodu vždy na rovnakom mieste, riešením by mohol byť aj terapeutický ultrazvuk. Vďaka stretnutiu s poradkyňou by ste mohli dostať na mieru šité odporúčania, podľa toho, aká presne je vaša situácia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako predchadzat zablokovaniu mliekovodu?