Solumedrol

Lena    23.10.2018, 07:48

Dobrý den, je možné, že budu v průběhu kojení potřebovat několik dávek Solumedrolu. Po kolika hodinách mohu opět kojit? Syn (11m) už může jíst i příkrmy takže hlad mít nebude, ale kojení vyžaduje, jinak neutěšitelně pláče. Děkuji.

Milá Lena,

môžete používať kortikoidy a popritom dojčiť bez obmedzení. Kortikoidy (aj ako tabletky, lokálne injekcie či infúzie) ani pri dlhodobom užívaní nie sú dôvodom na to, aby ste nedojčili. Kortikoidy sa v materskom mlieku nachádzajú aj prirodzene a ich množstvo sa užívaním kortikoidov zásadne nezvyšuje. Je to podobné, ako pri pohlavných hormónoch, kedy napríklad dojčiaca žena, ktorej sa vráti späť menštruačný cyklus, nemá v materskom mlieku pred ovuláciou veľa estrogénu a po ovulácii nemá v mlieku veľa progesterónu, hoci v krvi ho veľa má, jej dojčené dieťa nekopíruje jej menštruačný cyklus. Kortikoidy sa v tomto smere správajú rovnako, v materskom mlieku bude len to množstvo kortikoidov, ktoré tam má byť prirodzene. Preto nemusíte počas tejto liečby dojčenie obmedzovať, alebo časovať a môžete dojčiť podľa potrieb dieťatka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok