Jeden prsník tvrdý druhý mäkký

Veronika    24.10.2018, 07:19

Dobrý deň, od začiatku čo som začala kojiť malého, nechcel veľmi papať z ľavého prsníka, no kojila som ho z neho aj napriek tomu, hoci častejšie to bolo z pravého. Buď to bolo tým že som si ho nevedela správne uložiť na ľavú ruku, keďže kojim v polohe madony (ale aj po ležiačky; v iných polohách mi to nejde a ani s kojacim vankúšom), alebo z tohto prsníka od začiatku tieklo menej mlieka a to sa mu nepáčilo. Vidím že z ľavého prsníka strieka mlieko len z dvoch dierok a z pravého zo šiestich. Mierny rozdiel v prsníkoch som mala stále pri kojení ale posledné tri dni pozorujem výrazný rozdiel vo veľkosti ale aj v naliatí, ľavý mám úplne mäkký a pravý naliatý a tvrdý. Keď mi dostupuje mlieko, cítim to viac v pravom, v ľavom len trochu. Posledné dva týždne pozorujem že na ľavom mám stred bradavky trošku poklesnuty dovnútra. Malý je stále menej ochotný sa na ňom kojiť, no skúšame to stále. Ešte pred týždňom nebol žiadny problém s rozdielom nalievania a kojenia z oboch prsníkov, tak neviem či je tento stav len dočasný alebo čo to môže znamenať. Viem že treba častejšie prikladať dieťa na menej obľúbený prsník, čo ešte okrem toho treba spraviť? Znovu som si nasadila senovku a benedikt po týždňovej prestávke. Môže postupne klesať počet dierok z ktorých strieka mlieko? Malý má tri mesiace, je plne dojčený, prospieva (už dosiahol dvojnásobok pôrodnej váhy), boľavé bradavky som nikdy nemala, laktačná poradkyňa nám skontrolovala prisávanie. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď na moje otázky.

Milá Veronika,

mamičky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže postupne začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Jednou z príčin, prečo sa v prsníku začne tvoriť menej mlieka, môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prisávajú (napr. dojčia v noci len z jedného prsníka) alebo bábätká na ňom menej pijú. To, že pozorujete odlišný tok mlieka z prsníkov, je potom logickým vyústením tejto situácie.

Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. Pri praktickej realizácii krokov, ktoré by ste mohli podniknúť, aby ste túto situáciu zmenili, vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Píšete, že ste sa s poradkyňou stretli, vo vašej otázke však nie je dostatok údajov k tomu, čo ste na tomto stretnutí spoločne prešli. V tejto situácii je kľúčová dôsledná úprava prisatia bábätka na správne asymetrické, špeciálne v tejto situácii má zmysel vyhodnotiť podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá za okolností, že v jednom prsníku sa tvorí menej mlieka, môže na tomto prsníku situáciu ešte viac vyostrovať. Je skvelé, že dieťatko je ochotné prisať sa aj k menšiemu prsníku. Toto je základný predpoklad preto, aby ste sa mohli pokúsiť túto situáciu zmeniť. Odporúčame vám znova sa stretnúť s poradkyňou a prejsť súčasnú situáciu. Okrem toho môže fungovať  vytvárať príležitosti pre prisatie dieťatka aj k tomuto prsníku – napr.:
• Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
• Spite s ním v posteli.
• Umožnite mu kontakt koža na kožu.
• Okúpte sa s ním.
• Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči).
• Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu menší prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
• Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie z menšieho prsníka urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
• Na dojčenie z menšieho prsníka sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
• Pri pokusoch odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jeden prsník tvrdý druhý mäkký