Po laparoskopii žlčníka a kojenie

Michaela    04.11.2018, 12:27

Dobrý deň,chcem sa spýtať v nemocnici mi povedali že hneď po operacii nemôžem kojiť,nakoľko budem v narkóze,je to tak? Či ako sa preberiem mám hneď 5mesačnú dcéru kojit?dakujem

môžete dojčiť do momentu operácie a potom po operácii, hoci aj v celkovej anestéze hneď, ako sa preberiete a budete mať chuť dojčiť. Anestéza (aj celková) sa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu – toto celé je otázka pohľadu na dojčenie – lekári sú presvedčení o tom, že pre čerstvo narodené bábätko je dojčenie dôležité – preto matkám po cisárskom reze dojčenie nezakazujú. Akonáhle ide o tú istú situáciu – s jediným rozdielom – dieťa už je „príliš staré na dojčenie“, vníma sa akýkoľvek problém matky ako vynikajúca príležitosť pre odstavenie. V skutočnosti je nesmierne dôležité, aby ste v dojčení pokračovali.

Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky.

Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Účinok anestézy odznieva veľmi rýchlo (preto sa človek prebudí). Po operácii nie je potrebné čakať. Hneď po operácii, môžete dojčiť. Rovnako môžete dojčiť až do doby tesne pred operáciou. Celková anestéza ani lieky, ktoré budete možno po operácii dostávať (antibiotiká, lieky proti bolesti, iné), nie sú pre dojčenie prekážkou. Bez obáv dojčite, dojčenie je pre vaše bábätko veľmi dôležité. Navyše nejde len o príjem materského mlieka – aj preto by vám nepomohlo, ani keby ste mali pripravené odstriekané svoje mlieko – vaše dieťatko nepotrebuje dojčenie len pre mlieko. Dojčenie je oveľa viac. Nehovoriac o tom, že bábätko môže odmietať akýkoľvek iný spôsob kŕmenia, môže preplakať celého hodiny, môže sa mu ťažko zaspávať. Prerušenie dojčenia často môže znamenať koniec dojčenia. Prečítajte si aj túto odpoveď z poradne dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2668



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Po laparoskopii žlčníka a kojenie