Upchatie mliekovodu?

Pepka    13.07.2011, 13:19

Dobry den, pravdepodobne u mna dochadza k upchavaniu mliekovodov (priznaky popisane v protokole J.Newmana) avsak neviem si s tym nejako efektivne ani podla rad pomoct...Citala som o lecitine a chcela by som to skusit. Ake je davkovanie a ako dlho sa odporuca uzivat. Dakujem pekne.

Milá Pepka,

základom pri riešení upchatých mliekovodov je zistiť niekoľko vecí:

- či je bábätko dostatočne dobre prisaté a či je pri dojčení správna poloha: môžete si pozrieť tieto videá a porovnať ich s pitím vášho bábätka: http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

- či je dostatočne prsník vyprázdňovaný, ak je upchatie vždy na určitých miestach, skúste ich počas dojčenia masírovať/stláčať, prípadne odstriekať po dojčení, ak je to potrebné, aby sa predišlo upchatiu

- či sa mliekovody neupchávajú v dôsledku prílišnej tvorby mlieka

- či sa mliekovody neupchávajú v dôsledku infekcie Candidou albicans: https://docs.google.com/document/edit?id=1KFxs8qjcnRgdlNkfgQJrHfus7mwD2TyJxukouZut43s&hl=en&authkey=CKqpjfQG&pli=1

- či vás okrem upchatým mliekovodov bolia aj bradavky - ak áno, je potrebné začať s liečbou bradaviek

Je možné, že by vám pri riešení zablokovaných mliekovodov mohla pomôcť návšteva poradkyne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Môže vám pomôcť užívanie lecitínu v dávke 1200mg 4x denne. Lecitín je potravinový doplnok, je bezpečný, nachádza sa v rôznych potravináchf (napríklad aj v niektorých čokoládach), môžete ho preto užívať aj dlhodobo, bez prestávky, aj preventívne.

Okrem starostlivého vyprázdňovania prsníka vám môže pomôcť aj užívanie výťažku z grapefruitových semienok (v lekárňach sa predávajú ako kapsule alebo tabletky) v dávke 2 tabletky 3x denne, príp. 1 kapsula 3x denne.

Ak by ste potrebovali viac pomôcť, ozvite sa znovu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Upchatie mliekovodu?