Dlhy nocny spanok

Lucia    02.11.2018, 17:38

Dobrý deň. Moje babatko má 11 týždňov, je plne dojčené a prospieva velmi dobre (už má skoro dvojnásobok pôrodnej váhy). V poslednej dobe začalo spinkávať tak že jeden nočný spánok má aj 5-6hodín od posledneho jedenia. A tak isto cez deň niekedy vydrží nejesť aj 3-4hodiny, keď je vonku na vzduchu a spinká v kočíku alebo na mne v nosiči . Cez deň ho mam vela na rukách alebo nosiči ale v noci spí v postielke ktorú mám tesne vedla svojej. Neplánujem s nim spať v jednej posteli (aj keď viem ze to odporúčate), chcem sa len spýtať či mu takéto dlhšie úseky bez dojčenia móžu nejako ublížiť alebo je to v poriadku. Dakujem vopred za odpoved

Milá Lucia,

bábätko môže v tomto veku prespať dlhší časový úsek v noci a toto môže byť v poriadku, hoci väčšinou nie je pravidlo, aby bábätká takto spali. Ako však správne sama v otázke píšete, sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Ak nespíte spoločne s bábätkom a nechcete to zmeniť, z hľadiska dojčenia je možné, že bábätko vynecháva počas noci niektoré dojčenie či dojčenia a nie je možné odhadnúť, či bude reagovať na zníženie toku mlieka. Sú bábätká, ktoré sa dojčia ďalej, aj keď tok mlieka poklesne. A sú bábätká, ktorá následne reagujú tak, ako to popisujú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Dojčeniu pomáha, ak je dieťatko počas dňa nosené v nosiči alebo šatke. Aj pri nosení sa však dá obmedziť dojčenie, podobne, ako to robia ľudia pri vození bábätka v kočíku: keď sa bábätko začne precitať, hojdaním kočíka ho ešte uspia. Aj bábätká v šatke alebo v nosiči sa často ukolísajú pri precitnutí, napriek tomu, že za iných okolností by sa dojčili. Ak sa bábätko začne precitať, vyviažte ho zo šatky a ponúknite mu prsník alebo ho nadojčite v šatke, ale dajte pozor na dostatočne hlboké prisatie, pri ktorom je bábätko prisaté bradou v prsníku a noštek má voľný (najmä pri nosení vo vzpriamenej polohe sa väčšinou deje presný opak a bábätko navyše často visí na bradavke, dajte si pozor na toto).

Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa. V tom vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhy nocny spanok