Nedostatek mleka ci line dite..?

Barbora    05.11.2018, 08:21

Dobry den, moje mala ma 2 mesice a stale musim dokrmovat umelym mlekem z flasky. Kojim prakticky jen v noci (kdy toho stejne moc nevypije) a rano, protoze mam nejvice nalita prsa mlekem.Pres den si pak semtam "ucucava", ale moc uz toho nevypije, nechce se ji "tahat" to mleko, protoze uz tak rychle netece z prsu, jako napr. rano, kdyz mam prsa jeste nalita. Jinak nemam zadne bolesti bradavky apod, chtela bych jen kojit, ale mam strach, ze si moje mala uz navykla na "rychly" prisun mleka a je lina to tahat z prsa (kdyz ji k prsu behem dne prikladam, zacina se vetsinou vztekat,ale z flasky si vezme mlicko bez problemu)..diky tomu mozna nemam ani dostatek toho mleka...Co byste mi poradili, co mohu zkusit na zachranu kojeni? Predem dekuji za radu.

Milá Barbora,

je možné pokúsiť sa urobiť kroky, ktoré by mohli bábätku pomôcť vrátiť sa k dojčeniu a stojí za to sa o to aspoň pokúsiť. Vaše bábätko je naďalej ochotné sa prisávať, čo dáva veľkú nádej, že s použitím správnych postupov je mimoriadne pravdepodobné, že sa bábätko podarí prestať kŕmiť fľašou veľmi rýchlo a podarí sa časom prejsť na výlučné dojčenie bez dokrmovania. Výrazne vám môže pomôcť osobná pomoc poradkyne pri dojčení. Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Potrebujete urobiť tieto  dôležité kroky:
a) Zvýšiť tvorbu mlieka.

Poradkyňa vám odporučí účinné postupy a prostriedky ako zvýšiť tvorbu mlieka.
b) Prestať používať fľašku.

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:
1) Môže vám pomôcť, ak sa naučíte, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Aby ste sa vyhli fľaši, potrebujete bábätko začať dokrmovať na prsníku a to hneď, ako budete bábätko k prsníku prisávať. Bábätká nie sú pri satí "lenivé" alebo „unavené“ z dojčenia, dojčenie nevyčerpáva, naopak ,pitie z fľašky je pre bábätká náročnejšie. To, čo sa v skutočnosti deje je, že bábätká reagujú na tok mlieka. Ak je pomalý, malí novorodenci zaspávajú na prsníku a o chvíľu sa chcú prisať znovu, staršie bábätká sa hnevajú a odmietajú sa znova prisať. Sú ochotnejšie tomu dať šancu v čase, kedy sú spokojné (najmä ráno) a rozospaté (v noci). Pozrite si z tohto odkazu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

video s označením „10. Zavádzanie laktačnej pomôcky a dokrmovanie laktačnou pomôckou priamo na prsníku“ a prečítajte si k nemu aj vysvetlenie tejto situácie, ktorá sa často prezentuje ako bábätko, ktoré je „lenivé sať“ alebo „dojčenie ho príliš unavuje a zaspáva“.

Začnite teda pri každom dojčení bábätko hneď pri prisávaní dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

a pozrite si zo stránky Videoukážky dojčenia aj videá s názvom:

G) Zostrojenie laktačnej pomôcky a H) Zavádzanie laktačnej pomôcky.

Spolu so zvýšením tvorby mlieka a správnym prisatím, polohou, stláčaním prsníka a výmenou strán vám takéto dokrmovanie pomôže, že bábätko bude postupne získavať viac mlieka z prsníka a ak ostanete v kontakte s poradkyňou pri dojčení, časom budete môcť prestať dokrmovať laktačnou pomôckou na prsníku a prejdete na výlučné dojčenie.

3) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne dojčiť častejšie a budete tak môcť postupne začať dokrmovať menšími dávkami dokrmu, ktoré neskôr ľahšie odstránite. Vezmi si dieťatko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatek mleka ci line dite..?