Hrozí predčasné odstavenie??? 2

Dominika    26.11.2012, 23:27

Dobrý večer. Plne dojčím svojho 6 mesačného syna. Teda už sme trošičku začali ochutnávať prvú zeleninku. Ale moja otázka znie inak. Pred 2 rokmi mi zistili mikroprolaktinóm na hypofýze o veľkosti cca 6 mm. Liečila som sa liekom Norprolac, vďaka čomu sa aj otehotnela. Mesiac po zistení, že som tehotná som liečbu prerušila, lebo liek znižuje prolaktín. V 26.tt som bola hospitalizovaná v Národnom endokrinologickom ústave v Ľubochni, kvôli diagnóze hypopituitarizmus v konštelácií s hypokorticizmom. Mikroprolaktinóm na hypofýze praskol a poškodil mi ju natoľko, že niektoré hormóny mám substituované liekmi.
Pôrod bol vedený sekciou, podaný mi bol kortizol v infúziách 300ml. Endokrinologička sa vyjadrila, že mikroprolaktinóm, keďže praskol, tak by sa mohol sám vyliečiť, vstrebať a s prolaktínom by som už problémy nemala. Napriek tomu, 3 mesiace po pôrode, som mala hladiny prolaktínu vysoké, približne 2200 jednotiek. Lekárka mi odporúča dojčiť len do 6 mesiacov. Presvedčila som ju, aby mi dovolila aspoň do roka. Povedala, že sa musí urobiť MR vyšetrenie a podľa toho sa uvidí. Momentálne zatiaľ stále dojčím. Otázka je, či mi môžu pri MR vyšetrení podať kontrastnú látku? Ak by sa na MR ukázalo, že mikroprolaktinóm tam znova (alebo stále) je, je to dôvod na odstavenie a ukončenie dojčenia? Lekárka sa obáva, že by mi tento mikroprolaktinóm mohol rásť, alebo znova prasknúť a hypofýzu poškodiť ešte viac. Ja by som veľmi rada dojčila čo najdlhšie. Samozrejme, nepoužívame fľašu, ani cumlík. Dojčíme na požiadanie. Preto sa obávam, ako syna ukľudním, ak ho dojčiť nebudem môcť. Keďže zaspáva výlučne na prsníku. Za vašu odbornú pomoc a rady vopred ďakujeme. Dominika a Matejko

Milá Dominika,

samotný mikroprolaktinóm nie je dôvodom na odstavenie a ukončenie dojčenia, ani keby sa objavil znovu. Pokračovanie v dojčení neovplyvňuje jeho ďalší vývoj, ten je nezávislý od dojčenia. Vaše hladiny prolaktínu (ak máte mikroprolaktinóm) môžu byť vysoké, ale ich výška nie je významne zvyšovaná ani ovplyvňovaná dojčením, špeciálne nie takto dlho po pôrode. V tejto dobe po pôrode ako aj keď budete akokoľvek dlho dojčiť, nebude dojčenie hladinu prolaktínu ovplyvňovať nijakým výrazným spôsobom. Takže môžete pokračovať v dojčení, akokoľvek dlho budete chcieť.

Čo sa týka MR s kontrastnou látkou - toto z hľadiska dojčenia nie je problém, toto vyšetrenie môžete kedykoľvek absolvovať a nie je potrebné, aby ste dojčenie prerušili po uskutočnení vyšetrenia. Dojčiť môžete ihneď po skončení vyšetrenia. Inými slovami, na to, aby ste toto vyšetrenie absolvovali, nie je potrebné, aby ste prerušili dojčenie či prestali dojčiť. Ak vyšetrenie chcete absolvovať, nemusíte ho z dôvodu dojčenia odkladať.

Dúfame, že toto zodpovedalo na všetky vaše otázky, ak by ste sa potrebovali ešte niečo spýtať, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

Alebo podporte poradňu dojčenia darcovskou SMS.

Stačí odoslať SMS správu s textom DMS DOJCIME na číslo 877.

Cena darcovskej SMS správy je 2 €. Viac informácií na http://www.mamila.sk/o-mamile/dms/ a www.donorsforum.sk


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hrozí predčasné odstavenie??? 2