Moc mléka

Jola    07.11.2018, 08:09

Dobrý den, Mám 16měsiční dcerku. Při kojení mi z druhého prsa vytéká mléko, a to dost velké množství. Je to nepříjemné hlavně když kojím mimo domov - pořád se musím hlídat, abych neměla mokré oblečení. Je toto v tomhle věku normální? Dcerka se někdy kojí často (např. když ji rostou zuby apod.), někdy málo - pak mám problém - hodně mléka, stvrdnuté prso, někdy i horečky. Pomohlo by např. zredukovat kojení na určitý počet, např. ráno v poledne, večer, v noci, aby se množství mléka nějak upravilo? Děkuji za odpověď!

Milá Jola,

samovoľné vytekanie mlieka ženy typicky pozorujú v prvých mesiacoch dojčenia a neskôr je to už zriedkavejšie. Avšak existujú aj ženy, ktorým mlieko vyteká pri dojčení z druhého prsníka aj po roku. Z našich skúseností sa toto časom upraví a máloktorej žene sa toto deje ešte aj po 2 roku života dieťatka.

Vaša situácia je do veľkej miery najmä kozmetickou záležitosťou, situáciou, kedy potrebujete nájsť praktické riešenia, ako toto riešiť na spoločensky únosnej úrovni. Riešením môže byť používanie zberných mušlí, prípadne nosenie tričiek, ktoré majú rôznofarebné vzory, na ktorých nie je vidieť pretečené mlieko. Zníženie tvorby mlieka by možno zredukovalo vytekanie mlieka, otázka je, či to pomôže dojčeniu ako takému. 16-mesačné dieťa ešte stále môže pri dojčení získavať pomerne veľa mlieka a môže negatívne reagovať, ak tok mlieka poklesne. Okrem hnevania sa na prsníku pri dojčení (prípadne až odmietnutia dojčiť sa) môže začať poškodzovať bradavky, niektoré deti sa po znížení tvorby mlieka začnú v noci často budiť. A takisto môže zníženie tvorby mlieka zhoršovať rovnomerné vyprázdňovanie mlieka z prsníkov. Toto je rizikový faktor pre vznik hrčiek a prípadne až zablokovaných mliekovodov spojených s horúčkou. Tento faktor spomínate aj vo svojej otázke a preto vám odporúčame túto časť vašej situácie prekonzultovať s poradkyňou pri dojčení osobne. Zmena frekvencie dojčenia by totiž nemala spôsobovať zablokovania mliekovodov spojené s horúčkami. Ak sa toto deje, stojí za to vyhodnotiť, či nie sú aj iné faktory, ktoré by mohli spôsobovať časté zablokovania mliekovodov. Toto však nie je možné vyhodnotiť prostredníctvom internetu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok