Jak casto kojit dítě po1. Roce?

Jana    14.11.2018, 08:41

Dobrý den, mam 14.mes syna a zhruba dva měsíce kojim už jen 2 x denně (ráno pravé a večer leve prso). A mam dvě otázky, v patek jsem dostala poprvé menses, mohla přijít pozdeji, nebo je to tím, že se počet kojení zmensilo? Nebo to na to nemá vliv? A druhá, kdyz uz kojim jen 2x denně, je to pro dítě dostačující? Kolik by mel vypít denně mat. Nebo um. Mléka aby měl vseho dost. Děkuji za odpověď

Milá Jano,

odpovede na vaše otázky sa odvíjajú od pohľadu na dojčenie. V našej spoločnosti sa nahliada na dojčenie ako na niečo, čo je dôležité pre novorodencov a potom postupne ubúda a je nezvyčajné vidieť, aby bolo dieťa po roku dojčené. Matky v našej spoločnosti robia to, čo okolo seba vidia, pretože dojčenie je sociálna zručnosť a je normálne, že napodobňujeme to, čo vidíme. S dojčením sme sa však dostali do zvláštnej situácie: to, čo okolo seba vidíme, nie je to, ako by dojčenie malo vyzerať. Keď hovoríme o dojčení, mali by sme hovoriť o dojčení v rokoch, nie v mesiacoch. Ľudské mláďatá patria medzi tie cicavce, ktoré sa o svoje potomstvo starajú veľmi dlho, veľmi dlho ich dojčia, veľmi dlho ich nosia a toto všetko je pre ich správny vývoj potrebné. Dojčenie treba podporovať tak dlho, ako trvá. Toto sa väčšinou stane niekedy okolo 3 – 5 rokov. Z tohto pohľadu sa ročné bábätko má naďalej dojčiť. A počas dojčenia je dôležité, aby bábätko malo možnosť dojčiť sa podľa svojich potrieb. Ročné deti sa typicky dojčia na zaspatie, počas spánku, keď sa precitajú a potrebujú znova uspať, dojčia sa v sociálne náročných situáciách, pri fyzickej alebo psychickej bolesti, v situáciách, ktoré nevedia zatiaľ riešiť, dojčia sa pre potrebu fyzického kontaktu, pre potrebu regulácie niektorých telesných funkcií a dojčia sa aj „len tak“, z nudy. Ročné deti sa typicky dojčia veľmi často a táto frekvencia sa typicky postupne ešte zvyšuje a vrchol dosahuje okolo druhého roku života. Je to pomerne pochopiteľné, pretože práve tento vek je obdobím, kedy sa dieťa začína viac stretávať s rovesníkmi, ktorí môžu byť nositeľmi rôznych chorôb a je fyzicky zdatné sa pohybovať samé a objavovať veci, ktoré znova môžu byť zdrojom chorôb. Preto dieťa v tomto veku pije približne rovnaké množstvá mlieka, ako keď bolo novorodencom a aj zloženie materského mlieka sa mení, napríklad v obsahu lyzozýmu (látka dôležitá v imunite slizníc): materské mlieko po 18 mesiaci obsahuje asi 2x viac lyzozýmu, než v prvom roku života (toto samo o sebe je dôkaz, že príroda počíta s tým, že dieťa bude dojčené aj po 1,5 roku života a ďalej). Toto si uvedomujú aj výrobcovia umelej výživy, ktorí tlačia na rodičov a zdravotníkov, aby propagovali umelú výživu aj po 6 mesiaci, hoci Svetová zdravotnícka organizácia vydala jasné stanovisko, že ak dieťa nie je dojčené, umelé mlieko po 6 mesiaci nemá dostávať vôbec  a označila jeho podávanie za „zbytočnú“ a „škodlivú“ praktiku. Ak niekto považuje za dôležité, aby ročné dieťa vypilo nejaké množstvo umelého mlieka, tak v prvom rade má podporovať dojčenie, pretože dojčené dieťa dokáže pri dojčení podľa svojich potrieb získať dostatok materského mlieka.

Z tohto vyplýva, že je dôležité, že vaše dieťatko má možnosť byť dojčené. A z hľadiska toho, čo je pre dojčenie normálne, by mohlo a malo byť dojčené častejšie. Je pravdepodobné, že dojčenie 2x do dňa znížilo tvorbu mlieka (a áno, výsledkom môže byť skorší návrat menštruácie, hoci toto je ťažké posúdiť, pretože práve v tomto veku matky dostávajú prvú menštruáciu po pôrode najčastejšie, čiže toto môže a nemusí súvisieť s poklesom tvorby mlieka, ale je možné, že ak zlepšíte dojčenie, cyklus sa zase na chvíľu odmlčí). Pre zdravie vášho bábätka, aj pre vaše zdravie je nesmierne dôležité, aby ste pokračovali v dojčení. Prečítajte si tieto články, aby ste sa dozvedeli, ako veľmi je to dôležité:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie-sa-u-nas-nepovazuje-za-normalne/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

A prečítajte si aj tento príbeh, ktorý je síce výnimočnou situáciou, ale skúste si predstaviť, ako by zvládla starostlivosť o ťažko choré dieťa matka tohto dieťaťa bez dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/zapal-okostice/

Aj takýto príbeh môže byť dôvodom pre pokračovanie v dojčení. Odporúčame vám zvážiť vašu situáciu. Pre vaše dieťatko je veľmi dôležité, že ho dojčíte 2x denne. Je kľúčové, aby ste v tomto pokračovali. A pokúste sa zvážiť, či neurobíte kroky pre to, aby sa dieťatko mohlo dojčiť aj častejšie. Pokúste sa mu ponúknuť prsník počas dňa, vytvoriť situácie, kedy budete spolu v kontakte koža na kožu a nechali by ste naňho, či sa prisaje. Pokúste sa mu prsník ponúkať, keď sa udrie, alebo bude riešiť nejakú ťažkú situáciu. Aj vám bude dojčenie pomocou pre starostlivosť o dieťatko. Dojčenie je jednoduchý nástroj ako uspať, utíšiť a upokojiť bábätko.  Pokračovať v dojčení znamená pokračovať v niečom, čo nie je v našej spoločnosti bežné. Takéto matky však môžu nájsť podporu v dojčení u poradkýň pri dojčení, z ktorých mnohé organizujú aj podporné skupiny dojčiacich matiek. V podpornej skupine poskytujú potrebnú podporu v pokračovaní v dojčení. Stretnú sa tu mamičky s dlhodobo dojčenými deťmi a vzájomne získajú predstavu, ako vyzerá pokračovanie v dojčení – ako často a v akých situáciách sa takéto deti dojčia, čo je niečo, čo bežne človek okolo seba nemá možnosť vidieť. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/negativne-pocity/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jak casto kojit dítě po1. Roce?