Dojčenie a strava bez mlieka a mliečnych vyrobkov

Martina    15.11.2018, 08:52

Dobry deň prajem, Dojčím svoju 10 mesačnú dcérku avšak vzhľadom na svoju diagnózu (ulcerozna kolitida) som sa rozhodla vylúčiť z môjho jedálnička mlieko a mliečne výrobky. Doteraz som ich konzumovala denne niekoľko porcii, hlavne plnotučné jogurty, syry, smotanu... Už pár dni ich nekonzumujem a všimla som si u dcérky zelensiu stolicu (ktorú pred tým nemala). Je možné, že moje mliecko teraz obsahuje menej tukovej zložky a viac cukru a preto nastala zmena stolice u dcérky? Je to bezpečne vyradiť mliečne produkty pri dojčení? Nebudú dcérke chýbať tuky? Čo sa príkrmov týka, dcérka ich viac menej odmieta, da si 2-3 lyžičky, inak je veľmi často dojcena. Čiže z príkrmov zatiaľ dostatok živín nemá. Ďakujem Martina

Milá Martina,

je nepravdepodobné, že zmena stolice u dcérky nejakým spôsobom súvisí s tým, že ste prestali konzumovať mliečne výrobky a mlieko. Materské mlieko sa tvorí z krvi a tá má približne rovnaké zloženie, či človek konzumuje mlieko alebo nie. A aj preto zloženie materského mlieka nesúvisí s tým, čo matka konzumuje a napríklad aj ženám, ktoré sú veľmi podvyživené, sa tvorí kvalitné mlieko a mlieko s dostatočným obsahom tukov. Tuky sú v materskom mlieku kľúčová zložka pre zdravie dieťaťa a tak ich množstvo v materskom mlieku nie je podmienené stravou matky. Niekedy sa nás napríklad pýtajú ženy, ktorých bábätká dostatočne nepriberajú, či by sa to nezmenilo, ak by začali konzumovať najmä tučné jedlá. Nepomôže to. Množstvo tuku v materskom mlieku nezmeníte svojou stravou.

Preto pokojne pokračujte v skúšaní diét, ktoré by zlepšili váš zdravotný stav a ak by ste mali podozrenie, že dcérka dostatočne nepriberá alebo neprospieva, v prvom rade vám odporúčame obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne, aby ste vylúčili možnosť, že sa znížila tvorba mlieka a že dieťatko nezískava dostatok mlieka (a toto je možné zmeniť aj pri staršom dieťatku).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a strava bez mlieka a mliečnych vyrobkov