Ako v noci hydratovať horúčkujúce dieťa keď som tehotná

Petra    22.11.2018, 17:14

Dobrý deň. Syn má 15 mesiacov. Je dojčený asi 2xdenne a to pred spaním, plus v noci ako si pýta. Prekonali sme štrajk, bola u nás laktačná poradkyňa, prisatie je správne, fľašu ani cumeľ nepoužívame. Ja som v prvom trimesteri tehotenstva a tvorba mlieka mi rapídne poklesla, dojčím už prakticky len z jedného prsníka, aj to málinko. Vidím to na tom, že syn prehĺta mlieko už len asi prvú minútu a na nočnej plienke, ktorá je ľahšia a žltkastá. Viem, že pokles je normálny jav. Teraz však syn ochorel, má virózu a teploty okolo 38.5. Cez deň to zvládame redšími príkrmami a vodou z pohára, ale v noci je veľký problém ho hydratovať. Odmieta čokoľvek iné okrem prsníka, spí so mnou, skúsila som ponúknuť aj fľašu s čajom, ale nevie a nechce z nej pit. Pohár v noci tiež odmieta. Často sa budí, má suché popraskané pery a plienka je ráno tak 2x ocikaná s tmavo žltým,  zapáchajúcim obsahom. Viem, že v tomto období treba zabezpečiť vyšší príjem tekutín. Prosím Vás, viete mi poradiť, ako by som ho v noci vedela lepšie hydratovať, keď nepoužívame fľašu a mlieka mám objektívne málo? Ďakujem vopred za Vašu odpoveď.  Petra

Milá Petra,

počas tehotenstva sa skutočne nedá spoliehať, že príjem materského mlieka bude schopný pokrývať potrebu tekutín dieťaťa opatreniami, ktoré ste popísali. Dobrá správa je, že sa vám zjavne darí zabezpečovať príjem tekutín u dieťatka počas dňa a táto choroba iste čoskoro prestane byť taká akútna a ide teda len o možno ešte jeden – dva dni. Z hľadiska dojčenia môžete skúsiť synčekovi v noci ponúknuť prsník s laktačnou pomôckou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako v noci hydratovať horúčkujúce dieťa keď som tehotná