Tehotenska cukrovka

Lenka    05.08.2021, 22:11

Dobry den. Obracim se na Vas s dotazem. Jsem ve 26.tt a byla mi zjistena tehotenska cukrovka (hodnota na lacno 5,5). Ceka me navsteva diabetologicke poradny. Stale kojim starsi dcerku (31 mesicu). Chtela bych se zeptat, zda muze kojeni starsi dcerky ovlivnit hodnoty zatezoveho testu. Dale zda muze tehotenska cukrovka ovlivnit kojeni starsi dcerky. A pokud mi bude predepsan inzulin, muze nejakym zpusobem ovlivnit kojenou dcerku. Predem dekuji za Vas cas a odpoved.

Milá Lenka,

dojčenie neovplyvňuje výsledky orálneho glukózového tolerančného testu v tehotenstve a rovnako vaša tehotenská cukrovka nemá vplyv na zloženie materského mlieka a nepredstavuje riziko pre dieťa, ktoré sa dojčí. Ak by ste potrebovali liečbu, toto je možné absolvovať počas dojčenia, aj keď budete po pôrode dojčiť staršie dieťatko a novorodenca. Prečítajte si aj tento článok od pediatra dr. Jacka Newmana:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/hypoglykemia/

Pred pôrodom vám odporúčame začať si odkvapkávať malé zásoby mlieka:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/odstriekavanie-pred-porodom/

a uskladnené mlieko si vziať so sebou do pôrodnice, kde by sa mohlo podať v prvých minútach života bábätku, ak by bolo podozrenie na hypoglykémiu, aby ste sa tak vyhli podaniu umelej výživy. Po pôrode sa sústreďte na kontakt koža na kožu s novorodencom, bez odnášania, bez umývania. Toto je dôležité pre stabilizáciu jeho hladín cukru v krvi po pôrode a prevenciu zbytočných zásahov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tehotenska cukrovka