Ukoncenie dojcenia

Lucia    26.11.2018, 08:44

Dobrz den. potrebovala by som poradit ako to funguje s ukoncenim dojcenia. mam 2 rocnu dcerku a z mojich zdravotnych dovodv musim ukoncit dojcenie.Mala si to vyzaduje uz v podstate len pred spanim a v noci. Prestane sa mi tvorit mlieko ak nebudem kojit cez den ? Treba si to nejako odsavat ked uz ona nebude pit moje mlieko ? Dakujem

Milá Lucia,

z hľadiska ukončenia tvorby mlieka nie je potrebné robiť žiadne špeciálne opatrenia. Ak sa prestane z prsníka odoberať mlieko, tvorba mlieka sa zastaví bez toho, aby bolo potrebné čokoľvek urobiť. Neodporúčame vám užívať lieky či prípravky pre zastavenie tvorby mlieka, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Nemusíte sa obávať zápalu prsníka.

Po odstavení dieťa vo veku vášho bábätka nepotrebuje umelé mlieko, nie je potrebné, aby ste ho dieťatku dávali. Potreba vápnika sa dá pokryť z mnohých potravinových zdrojov. 

V raritných situáciách, keď je skutočne to opodstatnené, je pravdepodobne najlepšie riešenie nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka mamička trochu mlieka odstrieka, ak prsníky budú veľmi plné.

Ak by ste mali záujem, môžete sa s poradiť s našim tímom farmaceutov a lekárov na emailovej adrese dojcenie@mamila.sk o tom, či skutočne neexistuje žiadna iná možnosť, iba prestať dojčiť. Z našich skúseností sa dojčiace ženy dozvedajú, že majú skončiť s dojčením často v situáciách, ktoré v skutočnosti nijako s dojčením nesúvisia a často len z dôvodu, že sa 2-ročné dieťa považuje za už dosť veľké a už by sa dojčiť nemalo. V takých situáciách sa často vyslovene hľadajú zámienky pre odstavenie. Hoci 2-ročné dieťa ešte stále dojčenie veľmi potrebuje a predčasné odstavenie ešte stále prináša riziká pre jeho zdravie, aj pre zdravie matky. Veľkú väčšinu liekov je možné užívať aj popri dojčení a je bezpečnejšie popri ich užívaní v dojčení pokračovať. Preto, ak máte záujem, môžete urobiť to, že si názov lieku alebo účinnej látky, ktorú potrebujete užívať, zadáte do nášho vyhľadávača: https://www.mamila.sk/hladat/ a možno už nájdete odpoveď v našej poradni, alebo nám napíšte na dojcenie@mamila.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie dojcenia