Kojenie a dokrmovanie po navrate do prace

Henrieta    27.11.2018, 08:47

Dobry den, Mam 6 mesacne babatko - dievcatko, ktore bolo doteraz plne kojene. Kojeneie nam islo velmi dobre priblizne 3 mesiace, potom sme zacali mat problem s mnozstvom mlieka. Mala som prazdne prsia, mala stale plakala, ked som si skusila odsat z prsnika mlieko vyslo maximalne 20 ml. Vo 4 mesiaci pribrala len 100 g. Prikladala som ju stale k prisniku a dojcenie sa zasa pekne rozbehlo, a medzi 4-5 mesiacom pribrala 750 g. Pred dvoma tyzdnami sme boli na kontrole v 6 mesiaci a mala mala rovnaku vahu, nepribrala ani gram a narastla len pol centimetra. Zacali sme prikrmovat, najprv pyre z mrkvicky, batatu, zemiaku, cukiny, hrusticka a jablcko. Chuti jej velmi, momentalne papa 3 krat denne, cca 60-70 g pri kazdom jedle. Nadalej ju dojcim. Zaroven som sa minuly tyzden vratila do prace a uz mam moznost ju kojit iba rano a vecer. Cez den si odsavam mlieko kazde 3 hodiny, ale po 15 minutach odsavania kazdeho prsnika (15 minut zvlast) vysajem dokopy maximalne 60 ml. Otazka je teda nasledovna: 1/ Je mozne este zvysit tvorbu mlieka? 2/ Ak nie, mam ju dokrmovat umelym mliekom a zacat ju postupne odstavovat? 3/ Dokedy potrebuje prisun mlieka ako takeho - citala som na vasej stranke, ze po 6 mesiaci uz umele mlieko vobec nepotrebuje a staci prikrmovat normalnym jedlom. Znamena to, ze mlieko nepotrebuje ako take, alebo jej staci len to co si vytiahne z prsnikov? Mam vtom velky zmatok. Velmi pekne vam dakujem za pomoc a podporu! S pozdravom, Henrieta

Milá Henrieta,

v tejto situácii sa dá urobiť veľa pre to, aby sa situácia zlepšila:

1. existujú spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka

Skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení osobne: https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/, aby ste spoločne prešli, aké máte v tomto smere možnosti.

Zo zákona máte nárok na prestávky na dojčenie, môžete ich využívať. Možno by sa vám oplatilo investovať do odsávačky na oba prsníky, ktorú je možné pripnúť k prsníkom a nemusíte ju pri odsávaní pridržiavať, aby ste sa mohli venovať odsávaniu častejšie. Odsaté mlieko môžete potom nechať dcérke pridať do príkrmov.

2. v čase, kedy ste doma s dcérkou, sa sústreďte iba výlučne na dojčenie

Nemusíte dcérke dávať v tomto čase žiadne príkrmy. Trávte veľa času spoločne, vo fyzickom kontakte. Využite tieto kroky pre zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom v čase, kedy ste doma:

  1. Buďte čo najviac s dieťaťom.
  2. Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  3. Spite s ním spolu v posteli.
  4. Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  5. Okúpte sa s ním.
  6. Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  7. Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  8. Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  9. Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  10. Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  11. Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Pri dojčení sa snažte upraviť polohu bábätka tak, aby bola bruškom na vašom bruchu, aby hlavičku pri dojčení mala v záklone. Pri dojčení stláčajte prsník podľa tohto návodu, aby ste zvýšili príjem mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho spoločne s poradkyňou pri dojčení vyhodnoťte iné možné príčiny, ktoré môžu znižovať tvorbu mlieka z dlhodobého hľadiska:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Medzi príčiny poklesu tvorby mlieka patrí aj používanie cumlíka alebo fľaše. Vzhľadom na to, že vaša dcérka je časť dňa bez vás, stojí za to preskúmať aj to, čo sa deje z tohto hľadiska, keď sa o ňu stará niekto iný. Bolo by vhodné, aby jej opatrovatelia nepoužívali pre starostlivosť o bábätko cumlík a fľašu.

Opatrovatelia bábätka by sa mali zamerať na podávanie príkrmov bábätku bez fľaše. Máte pravdu, 6-mesačné dieťatko v tomto veku už nepotrebuje umelé mlieko ani v prípade, že by nebolo vôbec dojčené, za predpokladu, že konzumuje dostatok pestrej tuhej stravy. Prečítajte si stanovisko WHO, ktoré hovorí, že podávanie umelej výživy po 6 mesiaci je v tejto situácii „zbytočné“ a „škodlivé“:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Vášmu bábätku môže postačovať, aby dostávalo pestré príkrmy počas dňa a v čase, kedy môže byť s vami, aby bolo výdatne dojčené. Aj preto vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste dojčenie mohli maximálne zlepšiť a zabezpečiť dostatočný prísun materského mlieka pre dcérku v čase, kedy spolu ste.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie a dokrmovanie po navrate do prace