Bábätko sa samo odstavilo v 20.mesiacoch a čo ďalej???

Bea    27.11.2018, 08:35

Dobrý deň. Moje 20-mesačné bábo sa odstavilo samo. Niekoľko posledných týždňov pilo z prsníkov iba niekoľko minút, potom už len niekoľko glgov a jedno ráno už nechcelo prsník vôbec. Bolesti som nemala a dieťa je pestrú stravu vhodnú pre jeho vek. Moje otázky : Nie je to skoro? Je normálne, že dieťa sa samo odstaví v 20.mesiacoch alebo som niekde urobila chybu? Čo ďalej? Treba mu dávať umelé mlieko? Prípadne kravské? Alebo žiadne? Vopred ďakujem za odpoveď. P.S. Je mi to ľúto, že už nekojím a zároveň sa mi časovo aj fyzicky uľavilo, ale akosi sa s tým ešte neviem zmieriť a premýšľam, či by to bolo ešte možné zvrátiť. Malý ale prsník odmieta alebo si len tak2-3 krát cucne, ak mu ho ponúknem pred oči. Čo myslíte Vy?

Milá Bea,

aj pri staršom dieťatku môžu nastať okolnosti, kedy v dôsledku nejakej príčiny postupne klesá tvorba mlieka. A rovnako, ako sa v takej situácii prestane dojčiť 3-mesačné alebo 9-mesačné dieťa, sa môže prestať dojčiť aj 20-mesačné dieťa. Stojí teda za to podniknúť kroky, ako túto situáciu zmeniť, pretože vaše bábätko je ešte stále maličké a potenciálne by sa ešte mohlo dojčiť ďalšie mesiace. Ak by ste chceli v tejto situácii urobiť kroky k zlepšeniu, odporúčame vám urobiť tieto kroky:

  • vaše dieťatko sa podľa vašich slov ešte stále prisáva, čo je predpokladom pre zlepšenie tejto situácie. Pokúste sa využiť tieto kroky pre zintenzívnenie fyzického kontaktu:
  1. Buďte čo najviac s dieťaťom.
  2. Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  3. Spite s ním spolu v posteli.
  4. Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  5. Okúpte sa s ním.
  6. Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  7. Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  8. Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  9. Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  10. Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  11. Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Spoločne prejdite informácie z týchto materiálov, aby ste vylúčili potenciálne možnosti, pre ktoré mohla v minulosti klesať tvorba mlieka:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a porozprávajte sa spoločne o možnostiach, ako zvýšiť tvorbu mlieka.

Vaše bábätko môže povzbudzovať k dojčeniu to, že uvidí iné deti dojčiť sa.

Z hľadiska podávania iných zdrojov mliek sa nemusíte trápiť, dieťatko v tomto veku podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nemá žiadne mlieko konzumovať v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko. Môže konzumovať mlieko ako súčasť rodinnej stravy, tak ako ho bežne konzumujú dospelí ľudia (do prívarkov, mliečne výrobky a podobne) alebo ak ide o rodinu, kde sa mlieko nekonzumuje, nemusí mlieko dostávať vôbec. Podstatné je, aby dostávalo pestrú a čerstvú stravu, ktorá mu poskytne nutrične bohatý zdroj výživy. Preštudujte si toto vyjadrenie WHO, v ktorom varujú najmä pred podávaním umelej výživy dieťaťu v tejto situácii (aj úplne nedojčenému):

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

A zvlášť, ak by sa vám podarilo vrátiť sa naspäť k dojčeniu, sa nemusíte báť, že by vášmu bábätku niečo chýbalo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bábätko sa samo odstavilo v 20.mesiacoch a čo ďalej???