Rozbor mlieka - SERTRALIN ACTAVIS

Gita17    29.11.2018, 08:08

Dobry den, je mozne urobit rozbor mlieka, ci sa do neho neuvolnuje liek - antidepresivum SERTRALIN ACTAVIS? Kam sa obratit? Vopred dakujem za odpoved Gita

Milá Gita,

samozrejme, že je možné zmerať hladinu lieku v materskom mlieku, ale je to pomerne zbytočná činnosť. A to z toho dôvodu, že hladina nejakého lieku v materskom mlieku nie je jediné kritérium, ktoré rozhoduje o tom, že je možné dojčiť a popri tom užívať lieky. Jeden z najrozhodujúcejších faktorov je zvážiť riziko nedojčenia a prechodu na umelú výživu. Tieto riziká sú takmer vždy vyššie ako dojčenie a súčasné užívanie liekov. Práve preto, že užívate  tieto lieky pokračujte v dojčení. Okrem všetkého ostatného, čo dojčenie vášmu dieťatku poskytuje, v tejto situácii je významnou ochranou pred jeho potenciálnymi budúcimi psychiatrickými diagnózami a zároveň významne prispieva k rozvoju mozgu. Nedojčenie znamená pre vaše zdravie i pre zdravie vášho bábätka oveľa väčšie riziko. Ak by ste ho prestali dojčiť, jeho riziko toho, že bude mať v budúcnosti podobnú psychiatrickú diagnózu by sa výrazne zvýšilo. Dojčenie je teda dôležité pre jeho budúce fyzické i psychické zdravie, a to isté platí aj o vašom zdraví. Tento liek patrí medzi staršie, dobre oskúšané lieky, o ktorých sa z hľadiska dojčenia vie veľmi veľa a je pre vaše bábätko aj pre vás skutočne bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Prečítajte si aj tieto odkazy:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

túto odpoveď z našej poradne, ktorá hoci sa týka iného antidepresíva, logika je rovnaká aj pre liek, ktorý potrebujete užívať vy:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=831



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rozbor mlieka - SERTRALIN ACTAVIS