Dojcenie-antibiotika-žihľavka?

Monika    01.12.2018, 10:55

Dobry den Prosim vas doktorka mi predpisala sumamed antibiotika na 3 dni a sirup Prospan z brectanovych listov. Upozornila som ju ze dojcim - dcera ma 1 rok a 4 mesiace. Prvy den po pouziti lieku nic ale na druhy den a aj dnes tento treti den ma na tele vyrazky doslova vyzeraju ako ked spadnete do zihlavy. Ale nie su na tele cely den niekedy sa objavia a nieledy zmiznu. A ked sa objavia vyzera to tak ze sa rozsiruju - ze najprv je jedna o chvilu viac-po par minutach utlm ze su mensie ale sa vyseju zas na inom mieste... dcera sa neskribe ani nam este nevie povedat ci ju to boli ... sme chori mame kasel ona nema ziadne lieky od doktorky davala som jej len kalcium pre deti vo forme sirupu ... co to moze byt? Mame navstivit lekarku? Vzdy ked tam ideme odchadzame odtial chori a dcera je na tom ako tak dobre ... moze to byt v tych antibiotikach? Je zihlavka nebezpecna? Prosim poradte... dakujem

Milá Monika,

je náročnú posúdiť, či táto reakcia je prejavom alergie na vašu liečbu, hoci to nie je možné vylúčiť. V prípade, že táto reakcia dieťatko zásadne neobťažuje, pravdepodobne je vhodnejšie pokračovať v liečbe a dojčení. Ak ich totiž naozaj potrebujete, tak je pre vás aj pre dieťa lepšie, aby ste ich doužívali a doliečili sa. Táto reakcia nemusí byť prejavom alergie na liečbu a ak by aj bola, často sa takáto reakcia vyskytne jednorázovo a v neskorších prípadoch stretnutia s touto látkou sa už neprejaví alergickou reakciou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie-antibiotika-žihľavka?