Ekzem babatka vs. dojcenie

Katarína    03.12.2018, 14:26

Dobry den prajem, mam 4,5 mes. synceka, ktory je vylucne dojceny a od cca 4.tyzdna je sledovany v koznej ambulancii naskor pre seboroicku dermatitidu, avsak po poslednej kontrole je zrejme podozrenie na atopicky ekzem. Kozna lekarka odporuca vylucit z mojej stravy vsetky alergeny a moja otazka znie, do akej miery moze dany alergen prejst do materskeho mlieko a za aku dobu od jeho konzumacie. Ak si napr. dam kusok cokolady, kedy a v akej miere to "prejde" do mlieka? Jedna sa mi hlavne o postupne zistenie, ktora konkretna potravina je spustacom koznej reakcie. Dakujem pekne za odpoved.

Milá Katarína,

dojčenie je v prípade atopického ekzému mimoriadne pozitívny faktor. Vášmu dieťatku pomáha v mnohých smerov - okrem iného buduje imunitu, pomáha dieťaťu, ak sa cíti nepríjemne alebo ho koža svrbí a podobne. Atopický ekzém, ako už samotný výraz "atopický" naznačuje, je ekzém, ktorého pôvod nie je známy. Preto nemá zmysel paušálne vylučovať všetky alergény a sladkosti. Má zmysel, ak budete držať eliminačnú diétu na niektorú potravinu, aby ste v tom čase nekonzumovali túto potravinu (ani v stopových množstvách) ani vy, ani synček. 

Odpoveď na otázku "ako rýchlo sa nejaká potravina objaví v materskom mlieku" a "ako dlho tam zostane", nie je jednoduchá odpoveď. V prvom rade, nejde o potravinu ako celok. Materské mlieko sa tvorí z krvi, takže v materskom mlieku sa môže objaviť len to, čo je v krvi. A zložka, ktorá niekedy môže spôsobiť nejakú reakciu je cudzorodá bielkovina - často napríklad bielkovina kravského mlieka. A to "ako rýchlo" sa objaví, závisí od množstva faktorov a tiež nie je možné povedať, "ako dlho tam zostane". Je to individuálne, závisí to od konkrétnej potraviny a ak vám niekto povie konkrétne číslo, tak je to len hádanie.

Čo teda treba urobiť z praktického hľadiska? Skúste držať eliminačnú diétu na niektorú potravinu, odporúčame vám začať s alergénmi, na ktoré sú alergickí ľudia najčastejšie – teda kravské mlieko, potom skúste lepok, neskôr orechy, morské plody a ryby, citrusy atď. Potom skúste niečo zjesť, čo ste vylúčili, počkajte 3 dni, sledujte, či sa na bábätku niečo nezmení, a potom skúste ďalšiu potravinu. Navyše atopický ekzém je z tohto hľadiska komplikované odsledovať aj preto, že má spontánne obdobia, keď sa situácia zlepší bez ohľadu na to, čo ste urobili a potom sa zasa zhorší a dôvod nie je známy.

Mnohé mamičky dojčených detí skúšajú obmedzovať svoj jedálniček a jedálniček dieťaťa a nakoniec po tom, čo sa ich dieťa prirodzene odstaví po 3-5 rokoch dojčenia, hovoria o tom, že naďalej netušia, ktorá potravina robí dieťaťu problém a že ukončenie dojčenia situáciu nijako nezlepšilo. Pokračujte teda v dojčení a skúšajte hľadať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ekzem babatka vs. dojcenie