Môžem počas dojčenia darovať krv?

Anita    04.12.2018, 07:54

Moje dieťatko má dva roky. Dojčím na požiadanie väčšinou 4x za deň plus v noci milionkrat. Pred tehotenstvom som bola aktívna darkyna krvi a rada by som ďalej pokračovala, Môžem aj počas obdobia dojčenia?

Milá Anita,

dojčiaca žena môže darovať krv.

Odporúčania sú:

a) ak spĺňa štandardné podmienky pre darovanie

b) ak je aspoň 6 týždňov po pôrode a dojčenie je dobre ustanovené (nemá problémy s malým priberaním bábätka/nedostatočnou tvorbou mlieka)

Potom už je na zvážení každej mamičky, ako sa rozhodne, či chce alebo nechce darovať krv. Pritom môže zvážiť ešte niekoľko vecí:

a) otázku všeobecnej únavy po darovaní krvi (ale toto je individuálne)

b) zvážiť, či na prvé jeden - dva dni po darovaní nebudete potrebovať pomoc niekoho pri zdvíhaní bábätka (z hľadiska tvorby modrín). Toto sa netýka špecificky dojčenia a použitie šatky/babyvaku na nosenie bábätka môže pomôcť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môžem počas dojčenia darovať krv?