Zaspávanie na prsníku

Dagmar    10.12.2018, 13:01

Dobrý deň, môj 13 mesačný syn je stále dojčený. Je zvyknutý zaspávať na prsníku aj cez deň, aj v noci. Posledné týždne je však problém. Začne zaspávať na prsníku, už skoro spí a v tom sa prebudí a prsník už nechce a chce sa ísť hrať, resp. robiť niečo iné ako sa kojiť a zaspávať. Je unavený, hlavičku si stále pokladá na vankúše, ale iba na chvíľu, potom sa znova zdvihne. Toto dokáže robiť aj 2 hodiny kym znova zaspí, pričom prsník mu pravidelne ponúkam a situácia sa opakuje. Môže to byť tým, že už nemám asi toľko mlieka a on by chcel? Hladný podľa mňa nie je, večeru mal. Ďakujem za radu.

Milá Dagmar,

túto situáciu pravdepodobne nespôsobuje zníženie tvorby mlieka, hoci pre istotu môžete skontrolovať tieto dokumenty, či sa niektorý z týchto faktorov netýka vašej situácie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Situáciu, ktorú popisujete, často popisujú ženy, ktorých bábätká vypúšťajú jeden z denných spánkov. V čase, kedy sa to deje, sa vyskytujú dni, kedy tento jeden spánok bábätko už nepotrebuje v tom čase, kedy zvyčajne išlo spať a síce sa dojčí, ale namiesto spánku naberie energiu a nezaspí, hoci je zjavne unavené. Je možné, že toto je vaša situácia. Odporúčame vám sledovať reakcie svojho dieťatka a pokúšajte sa možno ponúkať prsník na zaspatie o pol hodinu alebo neskôr, než zvyčajne, aby bol synček unavený a zaspal rýchlejšie.  Odporúčame vám túto situáciu konzultovať aj osobne s poradkyňou pri dojčení a inými mamičkami na podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože prostredníctvom internetu je veľmi náročné vyhodnotiť, čo presne sa deje a v podpornej skupine to môže byť pomerne jednoducho odlíšiteľné a získate užitočné tipy a triky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zaspávanie na prsníku