Novorodenec sa odmieta nechat uspat

Kaya    10.12.2018, 13:51

Zdravicko. Mam otazku. Mame doma trojtyzdnoveho chlapca. Zdravy, problemy s bruskom ani ine zdravotne potiaze nemame. Az na to, ze odmieta spat. Je nakojeny (mlieka mam dost, pribera pekne), plienka sucha, odgrgnuty. Uspavam ho na prsniku. Uz nepapa, ani necumle, len drzi bradavku v ustach. Ak ju nahodou sam pusti, okamzite krik. Ak mu ju vezmem ja, to iste. Takze v bdelom polospanku dokaze stravit aj 4 - 5 hodin vkuse, co je na tak male babo extremne vela. Prosim, poradte, ak mate podobne skusenosti. A nie, nie je pre mna prirodzene ani okay nechat ho na tej bradavke na vecnost, lebo je to to, co potrebuje. Aj ja potrebujem napriklad navstivit toaletu, sprchu alebo spanok aspon raz za 24 hodin. Ostatne "dobeovolne cinnosti" su momentalne pre mna luxus... dakujem moc.

Milá Kaya,

častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. A nemožno ich odsúvať do úzadia ani preto, že si povieme, že bábätko predsa nemôže byť na prsníku večne. Pochopiteľne, že pri bábätku, ktoré sa chce stále dojčiť, vyvstáva otázka, ako má takúto starostlivosť o bábätko zvládnuť jeho matka, ktorá má tiež svoje potreby. Existujú možnosti, ako toto riešiť tak, aby ste mohli pomáhať bábätku v spánku a súčasne nemuseli zanedbávať seba. A navyše: vaše bábätko sa takto nebude správať dlho. Takéto maličké bude len krátko, čoskoro sa zasa všetko zmení.

Vo vašom prípade sú dve možnosti:

  1. Že bábätko v skutočnosti získava dostatok mlieka pri dojčení:

Ak sa bábätko potrebuje dojčiť často, ale pritom sa pri dojčení dostatočne výdatne napije, môže byť potreba častého dojčenia a kontaktu s matkou úplne normálnym dojčiacim správaním tohto bábätka a vám môže pomôcť, je nájsť spôsoby, ako skĺbiť túto potrebu bábätka s vašimi potrebami tak, aby ste mohli pri dojčení robiť iné potrebné práce, pretože toto je možné.

To, či je bábätko napapané, zistíte podľa našich videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

pozrite si ich spolu s prečítaním nášho popisu. Tieto videá porovnajte s pitím svojho bábätka, ale omnoho lepšie by bolo, keby vás pitie naučila vyhodnotiť poradkyňa pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prezrite si aj túto elektronickú fotoknižku, ktorá ukazuje život mamičky s dvomi maličkými deťmi, ktoré sú obe dojčené a nosené:
http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

V knihe si môžete pozrieť, ako môže vyzerať dojčenie v šatke počas toho, ako matka je jedlo, domácich prác, pobytu vonku a ako tak nosenie spoločne s dojčením dokáže v skutočnosti matku oslobodiť a dať jej možnosť s bábätko stráviť čas tak, ako má chuť.

Okrem toho vám môže pomôcť návšteva podpornej skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej nájdete potrebnú podporu a povzbudenie a nájdete tam mnohé mamičky, ktoré prežili niečo podobné, môžete získať veľa tipov, ako túto situáciu zvládnuť tak, aby ste nemuseli zanedbávať seba a svoje povinnosti a potreby. Vaše bábätko bude maličké len veľmi krátko a toto správanie sa už o pár dní – týždňov môže výrazne líšiť od situácie, akú zažívate teraz.

Prostredníctvom internetu však nie je možné vyhodnotiť, ako vyzerá pitie vášho bábätka a jeho správanie pri dojčení. Preto je vo vašej situácii aj druhá možnosť:

  1. Niekedy totiž časté dojčenie a potreba bábätka byť často a dlho na prsníku môžu byť jedným z prejavov toho, že bábätko nezískava pri dojčení dostatok mlieka.

Ak by to tak bolo, spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali zistiť, čo sa dá urobiť pre to, aby bábätko pri dojčení pilo viac mlieka a podnikli by ste pravdepodobne tieto kroky:

1) Naučili by ste sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Novorodenec sa odmieta nechat uspat