Plač pri kojení

Etela    12.12.2018, 09:51

Dobrý deň, mám 4,5 mesačnú dcérku, plne kojenú. Doteraz sme s kojením nemali problém, posledné týždne však začala pri kojení plakať a odmietať. Stláčaním sa snažím, aby sa aspoň nejak napapala. Ak sú medzi kŕmením väčšie časové odstupy, tak sa napapá bez plaču. Pri kojení už ani nezaspí, aj keď sme sa tak zvykli na noc uspávať. V noci sa zvykla budiť 1-2 krát, teraz sa zaobudí aj každú hodinu. Väčšinou je kojenie v noci bezproblémové, papá a ostala by tak aj hodiny. Viete mi poradiť, čo robiť? Predpokladám, že takto sa dosť nenaje. Za mesiac pribrala asi 30 dkg.

Milá Etela,

v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Správanie vášho bábätka je podobné tomu, čo popisujú ženy vo svojich skúsenostiach v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

v ktorom súčasne popisujeme aj odporúčané riešenia tejto situácie, ktoré spočívajú v zvýšení tvorby mlieka a v zintezívnení fyzického kontaktu:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc). Nesnažte sa robiť intervaly medzi dojčeniami, hoci teraz to možno „funguje“, pretože bábätko sa ochotnejšie nadojčí po dlhšom čase, ale toto súčasne ďalej znižuje tvorbu mlieka a preto bude toto fungovať len chvíľu, kým sa situácia znova zhorší.
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plač pri kojení