Príliš časté dojčenie v noci aj cez deň

Martina    12.12.2018, 18:46

Dobrý deň, viem že podobných otázok je tu veľa a čítala som si už všetky možné odpovede ale stále som nenašla pomoc. Mám 19 mesačného syna a práve som zistila, že som opäť tehotná (čomu sa veľmi teším) no som neskutočne unavená z neustáleho dojčenia. Syna som dojčila na požiadanie od narodenia bez výnimky, odjakživa spal iba pri mne, nijako som ho neobmedzovala. Naozaj sa snažím v noci čo najmenej sa pri dojčení zobudiť, nerátam koľko krát sa zobudíme ani sa nepozerám na hodiny, chodím spať skoro s ním (aj o 8 večer), manžel sa snaží mi cez deň pomáhať... Napriek tomu už ďalej nevládzem a pristihujem sa pri tom ako mám niekedy vyslovene averziu k dojčeniu... Nedokážem pri tom spať, vždy ma to zobudí a niekedy trvá aj hodinu-dve kým opäť zaspím a to už o chvíľu ma budí zas... Rada by som dojčila aj ďalej povedzme trikrát za deň, ale nie v noci a nie 100krat za deň. Všade ma vyzlieka a naťahuje výstrih aj prsia... Som asi už zúfalá, nechcem urobiť chybu a ani mu spôsobiť stres z náhleho odstavenia ale fakt neviem ako ďalej, prosím poraďte mi, ďakujem pekne!

Milá Martina,

tehotenstvo je veľmi náročné obdobie aj po fyzickej stránke a aj po psychickej stránke. Samo o sebe prináša rôznu škálu pocitov voči staršiemu dieťaťu a voči starostlivosti oňho, ktorú popisujú mnohé ženy, či už dojčia alebo nedojčia. A dojčiace ženy často popisujú najmä v dôsledku poklesu tvorby mlieka počas tehotenstva (čo je normálne vplyvom tehotenských hormónov a tvorbu mlieka v tehotenstve nie je možné nijakým spôsobom zvýšiť), že ich deti sa dojčia v noci omnoho častejšie, často popisujú špecifickú bolesť bradaviek. Všetky tieto faktory môžu byť pre mnohé ženy veľmi náročné. Z hľadiska dojčenia ste si prečítali viaceré naše články a odpovede a začali ste robiť mnohé kroky, ktoré vám pomáhajú v dojčení pokračovať. To, ako budete postupovať v tejto situácii je skutočne do veľkej miery otázka toho, ako sa budete cítiť. Z vašej otázky je zjavné, že by ste rada dojčili ďalej, keby to bolo jednoduchšie. Prejdite si ešte raz všetky odporúčania, ktoré ste našli na našich stránkach a k tomu vám odporúčame navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste sa o tejto téme mohli ešte osobne porozprávať s poradkyňou pri dojčení a s mamičkami, ktoré sa skupiny zúčastnia. Okrem toho sa skúste ešte zamerať na zmeny, ktoré by ste mohli možno urobiť počas dňa, ktoré by vám mohli pomôcť si pospať cez deň, načerpať energiu počas dňa. Ak urobíte všetky možné kroky pre to, aby ste mohli pokračovať v dojčení podľa potrieb svojho dieťaťa a situáciu vyhodnotíte ako nezvládnuteľnú, potom skúste urobiť kroky, ktorými by ste nastavili hranice pre dojčenie, ktoré by ste zvládali. Dojčenie nemusí byť všetko alebo nič. Môžete nastaviť pravidlá, napríklad, že sa budete dojčiť len cez deň. Okrem toho tieto zmeny nemusia byť natrvalo. Postupne sa môžete počas tehotenstva cítiť inak, bude sa meniť aj tvorba mlieka a čo dnes považujete za nezvládnuteľné, možno o mesiac budete vnímať úplne inak. A bude sa meniť aj váš synček.  Preto sa pokúste teraz citlivo, s poznaním svojho dieťaťa, urobiť zmeny, ktoré budú pomáhať v tom, aby ste mohli aspoň v nejakej miere v dojčení pokračovať a situáciu znova prehodnoťte neskôr.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Príliš časté dojčenie v noci aj cez deň