Nic neodsaju

Pavla    12.12.2018, 18:31

Dobry den, jiz jsem hodne vyhledavala odpoved na svuj dotaz, ale protoze plne duveruji jen Vam, musim Vas zas obtezovat... Mam 16ti mesicni miminko a konkretne se chystame na operaci (uz jsem Vas zadala o radu-dekuji za odpoved!!) a mam jeste dotaz. Psala jsem, ze detatko je na prani plne kojene, ale uz nic neodsaju. Je to normalni? Vycetla jsem vsude mozne, ze ano. Ze pokud detatko bude napriklad na ARO a opravde nebude moci se samo nakojit, mam odsavackou jen stimulovat prsa, ackoli uz nic neodsaju. Je to pravda? A jeste bych se chtela zeprat zda mate zkusenost s tim, ze se jedno prso ( momentalne o dve cisla vetsi nez druhe, ackoli kojim z obou) srovna po ukonceni kojeni s tim druhym...? Ja zas vycetla dost rozdilne odpovedi. Velice Vam dekuji!

Milá Pavlo,

áno, samozrejme, je možné, aby žena, ktorá dojčí svoje dieťa, nebola schopná nič odsať alebo odstriekať. A toto nevypovedá nič o množstve mlieka, ktoré sa jej tvorí. Nemusíte sa obávať, toto samo o sebe nie je dôkaz, že vaše bábätko nepije pri dojčení mlieko a že sa vám netvorí dostatok mlieka. Rovnako sa nemusíte báť, že si budete musieť odsávať mlieko v nemocnici. Ak vaše bábätko bude môcť prijímať potravu orálne (ústami), môže sa dojčiť a to znamená, že nemá vôbec zmysel podávať mu odsaté mlieko, ktoré môže navyše odmietať, pretože po operácii bude potrebovať najmä znížiť mieru bolestivosti, hladinu stresových hormónov a prekonať nepríjemné pocity a pre toto sa bude chcieť dojčiť. A tieto potreby nenaplní pohár s odsatým mliekom. Ak by sa aj skutočne stalo, že pár hodín nebudete dojčiť, v tomto veku nemusíte robiť nič viac, len sa potom snažiť prisať dieťatko, keď už bude mať záujem o dojčenie.

Veľkosť prsníkov sa môže počas dojčenia meniť a jeden väčší prsník môže súvisieť aj s tým, že na ňom dieťatko menej pije a tvorí sa v ňom menej mlieka. Z estetického hľadiska sa dá rozdielna veľkosť prsníkov vyrovnať napr. silikónovými vložkami do podprsenky. Po skončení dojčenia sa rozdielna veľkosť prsníkov stratí. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nic neodsaju