Zastavenie tvorby mlieka

Michaela    13.12.2018, 08:11

Dobrý deň, zo zdravotných dôvodov, nakoľko som nastúpila na liečbu, som musela malého zo dňa na deň odstaviť od dojcenia. Do ukončenia 6.mesiaca bol len dojceny, neskôr sa začali dávať prikrmy. Toto času ma 7,5 mesiaca. Čiže moja tvorba mlieka je nadmerná. Súdmi to aj podľa toho,že je poriadny chlap a za prvé 4 mesiace od pôrodu, som mala 20 litrov mlieka v mraziaku, nakoľko ho nestihal všetko spapat. Moja otázka znie, ako zastaviť tvorbu mliecka. Začala som brat lieky, no tie mi vždy ako si ich dám, privádzajú stav,akoby ma chytila angina - upchava sa mi nos a začne ma bolieť hrdlo. Niektoré mamičky radia zmierniť pitný režim, no to je v mojom prípade problém, nakoľko mi nedostatok vody vyvoláva migrénu. A tiež mám otázku čo s malým. Je úplne nesvoj, že som ho odstavila. Fľaše od všetkých možných výrobcov odmieta, skúšala som dať aj cievku na prst a vložiť mu do úst. Ani po lyzickach nechce prijať UM, dokonca aj krupicovu kasu odmieta.Je len ovocné výživy, piskoty, banan, pomixované polievky a dnes sme skúsili dať aj jogurt a tiež mu chutil. Je v tomto období dieťaťa problém,že odmieta UM? Stačí mu taká strava ako som uviedla + detský čaj? Ďakujem z celého srdca za odpoveď!

Milá Michaela,

riešením tejto situácie nie je užívanie liekov na zastavenie tvorby mlieka. Vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť tvorbu mlieka. Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Navyše lieky na zastavenie laktácie majú pomerne vážne vedľajšie účinky, ktoré nie sú vyvážené žiadnymi benefitmi ich užívania. Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné.

Ak máte príliš naliate prsia, tak môžete okrem odstriekania použiť kapustné listy, ktoré si môžete dávať neustále, kedykoľvek chcete, kapustné listy môžu byť chladené z chladničky.

Takéto prílišné naliate môže trvať určitú dobu (bez liekov aj s liekmi), samotná tvorba mlieka môže pretrvávať dlhú dobu podobne ako pri iných mamičkách, ktoré prestanú dojčiť, a toto si nevyžaduje žiadne riešenie.

Ak momentálne pociťujete veľké bolesti, dočasne môžete užívať lieky od bolesti, aby ste prekonali dni, kým sa tvorba mlieka znižuje.

Nedojčené bábätko po 6 mesiaci nepotrebuje umelé mlieko. Prečítajte si toto stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré vysvetľuje, že ak bábätko v tomto veku je ochotné papať pestré a čerstvé príkrmy vo forme tuhej stravy, je podávanie akéhokoľvek mlieka (vrátane umelého) v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko „zbytočnou“ a „škodlivou“ praktikou:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Okrem toho vám ponúkame možnosť napísať nám na dojcenie@mamila.sk viac detailov k liečbe, ktorú ste potrebovali podstúpiť. Pretože v oblasti liečby počas dojčenia sa bohužiaľ matky často dozvedajú nesprávne informácie, kvôli ktorým bábätko odstavia v situácii, kedy je v skutočnosti pre ich zdravie a pre zdravie dieťaťa bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Ak by ste sa mohli vrátiť k dojčeniu, bolo by to pre vaše bábätko, aj pre vás najlepšie a táto možnosť tu stále je. Prečítajte si zatiaľ tento článok: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/, a ak chcete, budeme radi, keď nám napíšete na email viac podrobností.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zastavenie tvorby mlieka