Dočasný nedostatok MM a Stanovisko SZO

Gabi    14.12.2018, 07:31

Dobrý deň, vzhľadom na to, že mám momentálne nedostatok materského mlieka, musím dieťa dokrmovať umelým. Chcem Vás požiadať o radu.... môže byť umelé mlieko podané ihneď za materským, prosím Vás? Materské mlieko si odsávam. Moja druhá otázka sa týka stanoviska Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré som si prečítala. Je tam uvedené, že nedojčené bábätko nemá prijímať po ukončenom 6 mesiaci tzv. pokračovacie umelé mlieko, nedočítala som sa však, akú inú tekutinu, má namiesto toho prijímať, prosím Vás? Vedeli by ste mi to objasniť? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpovede.

Milá Gabi,

v situácii, kedy bábätko kŕmite odsatým materským mliekom, sa môže stať, že tvorba mlieka postupne klesá. Ak sa vám nedarí odsať dostatočné množstvo materského mlieka, urobte tieto kroky:

1) Skontrolujte odsávačku, či problém nie je v nej - po určitej dobe odsávania sa mohlo s odsávačkou stať niečo, čo spôsobuje, že neodsáva dostatočne dobre.

2) Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.

3) Skúste začať odsávať častejšie.  Môžete odsávať kratšiu dobu, ale často.

4) Skontrolujte, či ste nezačali užívať nejaké lieky, ktoré spôsobujú zníženie tvorby mlieka - hormonálna antikoncepcia (aj vnútromaternicové teliesko s obsahom hormónov), antihistaminiká, niektoré lieky proti kašľu, ktoré obsahujú pseudoefedrín, niektoré ďalšie lieky.

5) Ak nie je problém v odsávačke, tak potom by vám mohlo pomôcť zvýšenie tvorby mlieka, konkrétne kroky vám odporučí poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte.

6) Začnite využívať kontakt koža na kožu, ktorý vám v tejto situácii môže výrazne pomôcť. Vyzlečte bábätko len do plienky a seba do pol pása a ľahnite si spoločne spať alebo si bábätko dajte do nosiča a noste ho počas domácich prác či hrania sa s ním.

Navyše je možné, že by sa vaše bábätko ešte stále bolo ochotné prisať, môžete zvážiť, či mu nedáte možnosť tráviť s vami nejaký čas v kontakte koža na kožu - toto je pre bábätko prínosné v akomkoľvek veku po pôrode a môže sa stať, že pri takomto kontakte sa prisaje. A to zvlášť preto, že vaše bábätko sa občas prisaje. Prečítajte si napríklad túto skúsenosť matky, ktorej bábätko sa tiež takto „náhodne“ prisalo v neskoršom veku a odvtedy sa dojčí:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2051326691606816&id=123305271075644&comment_id=2053042838101868&notif_id=1527160221293185&notif_t=feed_comment&ref=notif

Prečítajte si túto odpoveď z našej poradne s praktickými tipmi, ako skúsiť bábätko prilákať k dojčeniu:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4928

Dojčenie bez ohľadu na to, či pri ňom bábätko získava všetko mlieko alebo len trošku mlieka alebo aj vôbec nič - samotné satie na prsníku má obrovský zmysel. A dokiaľ sa bábätko neprisáva, každá kvapka materského mlieka je tekuté zlato. Navyše vám sa darí odsávať omnoho viac, než pár kvapiek, toto mlieko tvorí dosť podstatnú časť výživy dieťatka.

Vaše bábätko už má viac ako 4 mesiace a preto odporúčame nedopĺňať chýbajúce materské mlieko umelou núdzovou náhradnou výživu, ale príkrmami a z hľadiska tekutín nemusíte podávať bábätku nič, pretože má pomerne vysoký príjem tekutín v materskom mlieku. Po šiestom mesiaci môžete bábätko zoznamovať s pitím vody z pohárika, ale nemusíte mať za cieľ mu dať určité množstvo tekutín. Umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné a Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že podávanie umelého mlieka v tomto veku je v prípade, že by dieťa bolo ochotné jesť príkrmy, zbytočné a škodlivé:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické príkrmy (čiže čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie – vo vašom prípade sa môže zhoršovať snaha o návrat k dojčeniu, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie tuhou stravou, kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dočasný nedostatok MM a Stanovisko SZO