Strach zo smrti

Stanislava    25.12.2018, 22:33

Dobry den, Mam 9 mesacneho syna, ktory je stale plne dojceny. S dojcenim sme problem nemali vobec. Dovod preco sa na Vas obraciam je moja psychika. Uz v tehotenstve som zacala mat hrozny strach z vaznej choroby a zo smrti. Stale som plakala a niekolko krat som bola aj u doktorov. Bola som presvedcena ze mam rakovinu. Povedala som si, ze to su len tehotenske hormony a porodom sa to skonci, lenze ono to pokracuje. Nie som uz taka precitlivena a neplacem, ale ten strach mavam stale. Sledujem sa a vzdy ked ma nieco zacne boliet tak hned si myslim ze mam rakovinu a zomriem a necham tu svojho syna sameho. Ked ma to chyti nemam chut nic robit, ani jest, dost mi to zneprijemnuje zivot. Chcela som sa teda informovat ci to moze sposobovat dojcenie? Hormony a veci stym spojene? Dojcit urcite neprestanem, ale potrebujem vediet, ci je to nieco co je docasne a co sa po ukonceni dojcenia moze upravit. Dakujem Vam za akukolvek odpoved.

Milá Stanislava,

narodením bábätka sa ženy stávajú vnímavejšie a citlivejšie na otázky utrpenia, bolesti a strachu a toho, čo by sa mohlo stať, pretože majú snahu svoje bábätko chrániť a chcú preň to najlepšie. Hormonálna situácia bezprostredne po pôrode toto ešte umocňuje a v prvých týždňoch po pôrode sú ženy mimoriadne vnímavé na rozličné smutné situácie či príbehy. Zodpovednosť za nový život dáva ženám úplne nový pohľad na to, ako vnímajú a spracovávajú rozličné veci, ktoré by ich predtým nerozrušili.

Na druhej strane aj táto citlivosť a vnímavosť by nemala mať podobu neustáleho strachu. A ak sa takýto strach, ako opisujete vyskytne a vyskytuje sa už takúto dlhú dobu, tak môžete získať pomoc. Takáto pomoc bude znamenať, že sa postupne začnete cítiť lepšie a nebudete cítiť strach tak intenzívne ako teraz a nebudete mať obavy, ktoré ste opísali. Vyhľadajte odbornú pomoc, je to pre vás dôležité, nemusíte žiť v takom strachu, v akom žijete, dá sa to zlepšiť. Vyhľadajte kvalitného psychoterapeuta a tiež psychológa a psychiatra. Nebojte sa o svojich pocitoch hovoriť a hľadajte ľudí a odborníkov, ktorí vás vypočujú, porozumejú vám a pomôžu vám. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strach zo smrti