Neprijemne dojcenie-zuzlanie bradaviek

Vanda    03.01.2019, 14:34

Dobry den, mam 15 mesacneho syna,ktoreho dojcim od narodenia. Aktualne sa dojci najma na zaspanie cez den a v noci. Najma pri vecernom zaspavani a v noci je to uz na nevydrzanie, prvych par minut pije a potom uz len bradavku zuzle, pri zaspavani aj v noci, niekedy aj cez pol hodinu. Je to velmi neprijemne, neda sa to vydrzat! Prednedavnom fungovalo povedat mozes ma pustit, uz je to neprijemne, ale teraz sa este viac prisaje a odmieta bradavku pustit. Pocas dna nikdy nesaje tak dlho. Ale nad rano,ked len zuzle a ja uz to nemozem vydrzat zacne boj, dam-nedam, vydrzime plac jeho ci moj,ako ho inak upokojit? Velmi sa zlosti, nechce to prijat. Bojujeme cez dva tyzdne, neviem si s tym rady. Dojcenie mi nevadi, ale ozuzlane bradavky ano, nemam rany,len su velmi citlive na dotyk a casto vidno aj odtlacky zubov. Dakujem za rady. Uvazujem o nocnom odstaveni, neviem si to vsak predstavit.

Milá Vanda,

táto situácia je prejavom zníženia tvorby mlieka, ktorá môže nastať aj pri staršom dieťatku, ak dojčenie neprebieha podľa potrieb dieťaťa, „na požiadanie“. Naša spoločnosť nevníma dojčenie starších bábätiek, ako bežné alebo normálne a väčšina 15-mesačných detí už vôbec dojčených nie je a preto pre matky takýchto detí, ktoré dojčia, chýbajú potrebné vzory. Matky často nemajú predstavu, ako vlastne môže alebo má vyzerať dojčenie dieťaťa v tomto veku. Okolie už ženy s dojčenými deťmi v tomto veku v dojčení málokedy podporuje a častou predstavou je, že dieťa v tomto veku sa už dojčí len na zaspatie. Toto síce môže nejakú dobu fungovať, ale pri dojčení 2x za deň klesá aj tvorba mlieka, podobne, ako keby sa 2x denne dojčilo polročné bábätko. Rozdiel je len v tom, že pri 15-mesačnom dieťatku máme pocit, že to už je vek, kedy už je dojčenie len akýmsi bonusom.

Zníženie toku mlieka sa často potom prejavuje tým, že bábätko sa pri dojčení prisáva iba na koniec prsníka a bradavku, často ju pritom poškodzuje a matka pociťuje dojčenie ako bolestivé alebo nepríjemné, čo je ešte zhoršené tým, že pri zníženej tvorbe mlieka dieťatko často reaguje potrebou dlhého satia na prsníku. Je pochopiteľné, že bolestivé dojčenie nie je to, čo chcete zažívať a máte potrebu toto zmeniť. Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli, aké máte možnosti. Aj v tomto veku bábätka existujú účinné spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka a spoločne s poradkyňou sa môžete porozprávať aj o tom, aké kroky by vám odporúčala pre udržanie tvorby mlieka.

Okrem toho je možné preliečiť citlivé bradavky, čo by vám tiež mohlo významne pomôcť, pretože bolesť pri dojčení pochopiteľne nemotivuje matku k dojčeniu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neprijemne dojcenie-zuzlanie bradaviek