Bylinky na zvysenie laktacie v tehotenstve

maria    06.01.2019, 17:24

Dobry den. Dojcim 20-mesacne dieta, som zaroven v 8tt. Minuly tyzden malo dieta crevnu a zaludocnu infekciu, pri ktorej hrozi dehydratacia. V podstate 5 dni nejedlo tuhu stravu a nechcelo nic pit, len sa dojcilo, ale podla mna nie dostatocne, proste sa nedojcilo vydatne ako novorodenec aby si nahradilo vsetku tuhu stravu a tekutiny, ale dojcilo sa prevazne len v spanku a inak prsnik odmietalo tak ako vsetko. Mala som strach, ze sa mi znizi laktacia, tak som skusala odstriekavat, ale podarilo sa vzdy len par kvapiek, vobec to nestalo za tu namahu. Neviem teda ci to suvisi s tehotenstvom, kedy presne sa znizuje laktacia v tehotenstve. Preto sa chcem spytat, ci je mozne uzivat v tehotenstve bededikt a senovku na podporu laktacie, hlavne pre pripad takych situacii ako je choroba ked nechce dieta nic jest a pit, a ci tie bylinky dietatku v brusku neuskodia a ci to ma vobec zmysel - ci to zafunguje. Dakujem za odpoved.

Milá Mária,

počas tehotenstva sa prirodzene tvorba mlieka zníži (hoci postupne v priebehu tehotenstva znova stúpa) vplyvom tehotenských hormónov a neexistuje spôsob, ako tvorbu mlieka počas tehotenstva zvýšiť. Neodporúčame vám užívať bylinky na zvýšenie tvorby mlieka, či iné preparáty, pretože tvorba mlieka sa nezvýši. V situácii, akú ste prekonali pred pár dňami, môžete vyskúšať na prsníku dieťatku ponúknuť laktačnú pomôcku s vodou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

hoci je otázne, či dieťatko tohto veku bude ochotné prijať cievku laktačnej pomôcky počas dojčenia, zvlášť v situácii, ako ste opísali, že odmietalo aj samotný prsník v bdelom stave, alebo sa pokúsiť zabezpečiť hydratáciu dieťatka iným spôsobom, tak ako sa vám to nakoniec podarilo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bylinky na zvysenie laktacie v tehotenstve