Pretrvávajúce horúčky pri mastitide

Veronika    10.01.2019, 14:55

Dobrý deň mám sedem týždňové bábo, výlučne sa dojčíme na požiadanie. Od noci z nedele na pondelok som dostala horúčku, hmatala som si veľa drobných hrčiek, lokálne spmala prsník zacervenaný, začervenanie sa mi rozšírilo cez deň som mala teplotu okolo 39, ktorá nejde veľmi dôležité paralelnom, ak teplota ustúpi vydrží to cca 4 hod. Keďže som mala také teploty bola som u gynekológa, ten má pozrel a dal mi ospexin, lokálny nález sa mi zlepšil, užila som zatiaľ 3 dávky, ale teploty mám stále 39 (3.deň) dnes ma začal pobolievat druhý prsník, ale lokálny nález nemám žiadny. Dokedy by mi mali prosím ATB zabrať? Kedy mám tie teploty začať riešiť? Dojcim stále, čo najviac, to bolestivé nemám. Laktačná mi kontrolovala pridáte, to bolo ok. Ďakujem veľmi pekne.

Aj pri zablokovanom mliekovode môže byť horúčka vysoká. Navyše, ak sa vám táto situácia objavuje opakovane, tak je pomerne nepravdepodobné, že ide o zápal prsníka a skôr je to zablokovaný mliekovod.

Jediný dôvod, pri ktorom by mohlo mať zmysel, aby matka konzultovala situáciu s lekárom a začala užívať antibiotiká, je v prípade, že po 48. hodinách príznaky nezačali ustupovať, alebo sa ešte dokonca zhoršujú.

Do toho času je možné urobiť viaceré opatrenia, ktoré môžu začať situáciu zlepšovať:

- skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

- ak by sa takéto situácie opakovali, stálo by za to sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste prešli možné príčiny vzniku tejto situáci



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pretrvávajúce horúčky pri mastitide