Očkování proti tetanu při kojení a plánovaném těhotenství

Kateřina    17.01.2019, 08:48

Dobrý den, svého 16měsíčního syna přes příkrmy kojím stále pravidelně a vzhledem k růstu zubů i dost často. Momentálně plánujeme třetí dítě, přičemž mám již 16 let od očkování proti tetanu a bylo by vhodné se nechat přeočkovat. Může mít na kojeného syna negativní vliv mé očkování proti tetanu, příp. je potřeba po očkování odložit plánování těhotenství? Předem děkuji za odpověď.

Milá Kateřino,

z hľadiska dojčenia nie je potrebné čakať, môžete podstúpiť potrebné očkovanie. Očkovanie nepredstavuje pre dojčenie žiaden problém, bez ohľadu na to, ako často sa dojčí (a to, že sa dojčí 16-mesačné dieťa tak, ako ste popísali, je úplne normálne).

Z hľadiska tehotenstva túto situáciu skonzultujte so svojim gynekológom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Očkování proti tetanu při kojení a plánovaném těhotenství