Dojcenie

Daniela    21.01.2019, 15:30

Prosím vas musela som malicku 3 tyzdnovu dcerku odstavit od plneho dojcenia kvoli liecbe zapal sedacieho nervu uzivam Flector 2x1,doretta 2x1 a injekcie almiral 1x denne prosim chcem sa vratit k dojceniu odsavam ale mlieko postupne je menej a menej prosim o radu ako postupovat chcem dojcit dalej.....

Milá Daniela,

pri všetkých týchto liekoch je pre bábätko bezpečnejšie, aby jeho matka pokračovala v dojčení. Dojčiace matky majú právo na liečbu. Pokúste sa čo najskôr vrátiť k dojčeniu popri potrebnej liečbe. Odporúčame vám sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli podniknúť čo najúčinnejšie kroky pre návrat k dojčeniu a pre zvýšenie tvorby mlieka.

Bohužiaľ, ženy vo vašej situácii často dostanú odporúčanie odstaviť bez zváženia následkov a rizík. Keďže sa nezvažuje dôležitosť dojčenia a riziká, ktoré nedojčenie prináša, často sa ani len neuvažuje o tom, ako by sa dojčenie dalo skĺbiť s nejakou ďalšou potrebou matky. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach. Vo všeobecnosti sa rady o dojčení riadia princípom „čo keby“ a radšej „pre istotu“ zakazujú všetko, čo môže k normálnemu životu s dojčeným dieťaťom patriť - od cvičenia a chudnutia cez normálnu stravu a liečbu matky, ktorá to potrebuje, až po kávu. Väčšinou sa dojčenie považuje za krátkodobú, prechodnú záležitosť niekoľkých mesiacov, z čoho vyplýva aj logika, na základe ktorej sa mamičkách de facto odporúča „nič počas dojčenia neriešte, všetko odložte až na dobu, keď prestanete dojčiť“, prípadne „ak chcete čokoľvek robiť, radšej dieťa odstavte“. Ale dojčiace matky majú právo na liečbu, ktorú potrebujú. Prečítajte si tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

ktorý vysvetľuje prečo v tejto situácii pre vaše bábätko je bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Rovnako platia aj zásady, ktoré sme vám uvádzali v odpovedi spred dvoch týždňov:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=7478

Ak by ste v budúcnosti potrebovali ešte iné lieky, napíšte nám na email dojcenie@mamila.sk a radi s vami túto tému skonzultujeme, keď sa budete rozhodovať, či popri liečbe budete pokračovať v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok