Grgnutie

Viera    22.01.2019, 17:43

Moja mala ma tri tyzdne.pocas krmenia mi vzdy zaspi.a potom si negrgne.tak ju drzim na rukach aj pol hodinu ajntak negrgne.potom ju polozim a ona po troch minutach precitne a potom stale place a hadze mi hlavu o rameho ako keby ju to tlacilo alebo bola znovu hladna.mozete mi prosim poradit ako dosiahnut aby si grgla a nezaspala aby ju to netlacilo v brusku? Dakujem.budem vam za odpoved velmi vdacna

Milá Viera,

dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, hnevá sa, udiera hlavičkou, prípadne sa znova dojčí, ale už nezaspí a grcká. Prečítajte si aj túto zaujímavú diskusiu na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Preto vám odporúčame bábätko po dojčení nebudiť. Ak môžete, nechajte ho spinkať na prsníku a vy sama si môžete počas jeho spánku odpočinúť alebo pospať. Ak potrebujete počas spánku bábätka vykonávať iné aktivity, je možné nechať bábätko dojčiť sa napríklad v šatke a nechať ho po zaspatí spinkať. Pozrite si z našej sekcie Videoukážky dojčenia video s označením J) Viazanie šatky umožňujúce dojčenie a nosenie zároveň, ktoré vysvetľuje, ako môžete dojčiť v šatke. Prípadne bábätko dojčite poležiačky a po tom, čo zaspí s ním už nehýbte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok