Prikrmy po 5.mesiaci

Jana    23.01.2019, 08:29

Dobry deň, mám 5 mesacnu dceru (13.1. mala 5 mesiacov) donedavna výlučne kojenú, cumlik ani flašu nepoužívame. Zo začiatku vyborne priberala, no pred pár týždňami som začala mať trochu problém s mliečkom a malá začala postupne štrajkovať. Začala som to okamžite riešiť a dnes už je to omnoho lepšie, mlieka už mam znova dosť. "Problem" však je, že minulý týždeň pila naozaj velmi málo, čo už začalo byť vidno aj na suchých plienkach a preto som ju začala trošku prikrmovať- skúsila mrkvu a ryžovu kašu (každý deň trošku, pár lyžičiek). Chcem sa spytať či mam v prikrmoch už normalne pokračovať aj ked mam mlieka už znova dosť alebo mam prestať a pokračovat až ked bude mať 6 mesiacov. A je možne že tie prikrmy u nej podporili chuť do jedla a aj vdaka tomu začala lepšie piť ? Ďakujem velmi pekne

Milá Jana,

vo vašej situácii je kľúčové stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli spoločne pri pozorovaní dojčenia vyhodnotiť, ako výdatne bábätko pije a najmä ako sa správa počas dojčenia. Z vašej otázky totiž nie je možné vyhodnotiť, čo presne sa deje, keďže na jednej strane píšete, že „mlieka je dosť“ a na druhej strane, že minulý týždeň bábätko „pilo naozaj veľmi málo“.

Poradkyňa vás naučí rozlíšiť pitie bábätka a vyhodnotiť, či bolo pitia dostatok a tiež vyhodnotiť správanie bábätka pri dojčení.

Ak by sa ukázalo, že bábätko pije dostatok mlieka a je pri dojčení spokojné, nie je potrebné robiť žiadne opatrenia a ani zavádzať príkrmy v čase, kedy o ne ešte bábätko samo nejaví záujem.

Ak by sa ukázalo, že bábätko skutočne nezískava dostatok mlieka, potom je dôležité vedieť, že príkrmy by mali byť až posledným možným riešením, ak sa vyskúšali pred tým iné možné riešenia. Najskôr by bolo totiž potrebné zvýšiť prísun materského mlieka zo strany bábätka zvýšením tvorby mlieka a opatreniami, ktoré pomôžu bábätku získať viac mlieka. Tieto opatrenia popisuje tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Iba v prípade, že by sa nedarilo zvýšiť prísun mlieka zo strany bábätka týmito opatreniami, potom pripadá do úvahy zvýšiť jeho kalorický príjem príkrmami. V takom prípade sa však bábätku podáva jedlo s cieľom nakŕmiť ho a doplniť kalorický príjem, čo znamená, že bábätku sa môže podávať tuhá strava veľakrát počas dňa po malých dávkach a podávajú sa kalorické príkrmy, tak ako to udáva záver tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prikrmy po 5.mesiaci