Mrle

Emilia    29.01.2019, 18:10

Dobrý deň pred pár dňami som vám sem dala otázku ohľadom kojenia a vermophytu. Na vaše odporúčanie som vermophyt brala no dnes mi lekárka (nepriznala som sa) vyslovene opäť povedala že by som tým ublížila bábätku má len dva mesiace.. malý sa mi zdá aj od kedy som to brala veľmi nekludny.vobec nechce spať a veľmi veľa place. Mám teraz veľký strach že som mu ublížila.. prosím viete mi k tomu napísať viac prečo som mu nemohla ublížiť.. som z toho totiž zúfalá

Milá Emilia,

môžete svoju lekárku požiadať o štúdie, ktoré dokazujú, že pre dojčené dieťa predstavuje to, že matka bude popri užívaní tohto bylinkového doplnku pokračovať v dojčení, väčšie riziko, než je riziko predčasného odstavenia a riziko podávania núdzovej náhradnej výživy. Dojčiace matky sa často stretávajú s neopodstatneným zastrašovaním, ktoré vychádza z týchto predpokladov:

  1. Nedostatočne je zvážená dôležitosť dojčenia pre zdravie bábätka a pre zdravie mamičky ako aj to, že dieťa má potenciál byť dojčené niekoľko rokov. Väčšinou sa dojčenie považuje za krátkodobú, prechodnú záležitosť niekoľkých mesiacov, z čoho vyplýva aj logika, na základe ktorej sa mamičkách de facto odporúča „nič počas dojčenia neriešte, všetko odložte až na dobu, keď prestanete dojčiť“, prípadne „ak chcete čokoľvek robiť, radšej dieťa odstavte“.
  2. Dojčenie sa považuje za jednoducho „ukončiteľné“, za „vynechateľné“ po určitej dobe, keď je už dieťatko väčšie, sa o jeho dôležitosti vôbec neuvažuje, a preto sa mylne zdá jednoduché povedať mamičkám, aby skrátka tých pár týždňov ešte počkali. Lenže dojčenie môže trvať celé roky.
  3. Keďže sa nezvažuje dôležitosť dojčenia a riziká, ktoré nedojčenie prináša, často sa ani len neuvažuje o tom, ako by sa dojčenie dalo skĺbiť s nejakou ďalšou potrebou matky. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach.
  4. Vo všeobecnosti sa rady o dojčení riadia princípom „čo keby“ a radšej „pre istotu“ zakazujú všetko, čo môže k normálnemu životu s dojčeným dieťaťom patriť - od cvičenia a chudnutia cez normálnu stravu a liečbu matky, ktorá to potrebuje, až po kávu.
  5. Nezvažujú sa dôsledky rád ohľadne odstavenia, ktoré pre mnohé mamičky znamenajú, že nebudú dojčiť tak dlho, ako by inak dojčili, pretože túžia po tom, aby mohli urobiť to, čo počas dojčenia „majú zakázané“. Ak mamičky prestanú dojčiť, prináša to riziká nielen pre ich deti, ale aj pre ich vlastné zdravie - a toto je fakt, o ktorom sa hovorí a uvažuje len veľmi málo.

Vzhľadom na to, že do materského mlieka pri tejto liečbe prenikajú stopové, zanedbateľné množstvá účinnej látky, také množstvá, že by ste ich nedokázali nájsť v krvi bábätka, nemajú ho ani akým spôsobom ovplyvniť. Je možné, že pozorujete posledné dni nespokojnosť bábätka, ale nie je možné ju vysvetliť užívaním tohto prípravku.  Plač a nespokojnosť bábätka sa spájajú s úplne inými dôvodmi. Tento prípravok obsahuje len bylinky a korenie, ktoré by ste aj inak bežne jedli vo svojej strave, obsahuje napríklad tekvicové semienka, ktorá bežne ľudia jedia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok