Časté dojčenie mojej dcérky

Bibiana    29.01.2019, 16:23

Dobrý deň mám 13 mesačnú dcerku ktorú stále kojím, avšak v poslednom čase si pyta počas dňa často prsník vždy jej vyhoviem ale koľkokrát si ani poriadne nepotiahne max 2-3krat a ide preč a o chvíľu príde znova si pytat niekedy pekne saje inokedy ani to nie len má prsník v ústach a dudka si. Neviem či je to len nejaké obdobie ale bojím sa aby to nezačala robit aj v noci aj tak sme v noci ešte asi 5krat hore na ceckanie(spinka so mnou). ešte cca 2 týždne dozadu ceckala len 2krat za deň keď išla spinkať. Neviem že čo toto je a či jej mám zakaždým vyhovieť keď je to aj každých 5-10minut po sebe a iba sa pricucne a nič alebo si párkrát potiahne. a bojím sa aj toho že ju potom veľmi ťažko odstavím keď si zvykne takto len sa niekedy hrat. Dakujem krásne

Milá Bibiana,

vaše bábätko sa správa úplne typicky ako to robia dojčené deti v jej veku. Takéto obdobia častého a intenzívneho dojčenia sa vyskytujú a znova sa striedajú s obdobiami, kedy je dojčenie menej intenzívne a znova sa aj v budúcnosti zase vyskytnú obdobia, aké prežívate teraz. Prečítajte si napríklad tento príbeh, ktorý popisuje dojčenie 2-ročného dieťatka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dojcenie-dvojrocneho/

Ak by bolo dojčenie starších bábätiek a starších detí v našej spoločnosti bežne vidieť, nerobili by ste si žiadne starosti. Videli by ste totiž okolo seba deti vo veku vašej dcérky a videli by ste staršie deti a vnímali by ste, že ich vzťah k dojčeniu sa postupne mení, že všetky deti postupne smerujú k nezávislosti a že tento proces nie je možné zvrátiť. Toto však prestalo byť v našej spoločnosti vidieť. A preto majú ženy vo vašej situácii pochopiteľne obavy. Ani tak nie z toho, čo momentálne prežívajú, ale skôr z toho, aký smer nadobudne toto správanie dieťaťa z dlhodobého hľadiska. Ženy vo vašej situácii sa pýtajú presne to, čo vy: ako bude toto pokračovať ďalej, nemám už teraz niečo urobiť? Ako sa takéto dieťa odstaví, keď sa zdá byť čoraz viac závislé na dojčení? Okrem toho ide o ženy približne rok – 1,5 roka po pôrode, teda v čase, kedy už do starostlivosti o dieťatko veľmi veľa investovali a nevedia si predstaviť, ako to bude pokračovať. A zdá sa, že sa to akoby zhoršuje, dojčenie je intenzívnejšie, častejšie a ony nevedia, ako to zvládnu v budúcnosti. Ide však skutočne o obavy, ktoré súvisia s tým, že nám chýbajú potrebné vzory. Pretože táto situácia je analogická s tým, kedy dieťatko začne chodiť. Ak by ste chceli, aby začalo chodiť v troch mesiacoch, budete sa zbytočne trápiť a bábätko chodiť nebude. Keďže ľudia vedia, že každé dieťa začne chodiť prirodzene, samo od seba približne v roku, neriešia to, že v troch mesiacoch ho musia všade preniesť. Jednoducho veria, že raz chodiť bude. A že teraz pre to nemusia nič urobiť. Také isté je to s dojčením. Keď hovoríme o dojčení, mali by sme hovoriť o dojčení v rokoch, nie v mesiacoch. Ľudské mláďatá patria medzi tie cicavce, ktoré sa o svoje potomstvo starajú veľmi dlho, veľmi dlho ich dojčia, veľmi dlho ich nosia a toto všetko je pre ich správny vývoj potrebné. Dojčenie treba podporovať tak dlho, ako trvá. Predstava o tom, že dieťa už treba určite niekedy odstaviť, pochádza z toho, že ľudia bežne okolo seba nevidia staršie dojčené deti, ale hlavne, že ani len netušia, ako normálne odstavovanie vyzerá. Mnoho ľudí si myslí, že ak sa do procesu odstavovania aktívne nezapojíme, tak sa dieťa bude dojčiť donekonečna. To nie je pravda. Odstavenie nastane vždy. Je to prirodzený proces a každé dieťa k nemu speje, pretože prirodzene speje k samostatnosti. Tento proces nie je zvrátiteľný a dieťaťu, ktoré sa už nechce dojčiť, sa nedá dojčenie vnútiť. Vy nemusíte dcérku aktívne odstavovať. Ona sa odstaví sama. Dojčené deti sú si navyše veľmi dobre vedomé svojich pocitov a nedajú sa nútiť do niečoho, čo nechcú. Odstavenie nemusí byť spojené s plačom, naliatymi prsníkmi či nešťastným dieťaťom i matkou. Odstavenie môže byť krásny proces, v ktorom si dieťa uvedomí, že dojčenie nepotrebuje. Toto sa väčšinou stane niekedy okolo 3 – 5 rokov.

Počas obdobia dojčenia sa budú vyskytovať fázy, aké popisujete teraz. Odporúčame vám začať navštevovať podporné skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podporných skupinách dojčiacich matiek uvidíte deti vo veku vášho bábätka a budete vidieť, že ich dojčenie prebieha veľmi podobne. Uvidíte staršie dojčené deti a bude pre vás jednoduchšie predstaviť si, kam sa na ceste za samostatnosťou vašej dcérky dostanete. Získate povzbudenie a podporu od ostatných účastníčok skupiny, získate tipy, ako toto náročné obdobie jednoduchšie zvládnuť tak, aby ste nemuseli zanedbávať svoje potreby a povinnosti. Pokračujte v tom, čo robíte, vaše bábätko vás teraz potrebuje. Bude maličké už len chvíľu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté dojčenie mojej dcérky