Zvracanie z materského mlieka po 4 mesiacoch dojcenia

Kristína    06.02.2019, 09:17

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu. Dojčím 4 mesiace ale z ničoho nič mi mala začala strašne vracať z môjho mlieka stále jej to ide spať niekedy ak má cumel to prehltne alebo jej to vyjde cez nos. Je stále nervózna kričí niekedy a nie a nie upokojiť. A navyše to strašne smrdí. Ale keď jej dám obyčajný nutrilon tak je všetko v poriadku. Dr nechápe prečo z nutrilonu nevracia keď je rovnako husté vraj ako materské.. Kázala mi dva dni len na umelom a tretí deň vyskúšať znova materské. Tieto dva dni všetko bez problémov ale bojím sa zajtrajška že to zase začne a dojčenie jej dosť chyba zakaždým keď ju zoberiem na ruky tak hľadá a večer ju nie a nie uspať nakolko je naucena zaspávať na prsníku. Takmer od začiatku trosku cítim pravý prsník ako keby prievan a ťahá sa to smerom ku bradavke ale nie je to nic strašne...moze to s tým súvisieť? Pri odsavani z odsavacky to boli trochu viac a hlavne keď si stláča prsník... Prosím o radu nechcem sa vzdať dojčenia

Milá Kristína,

v tejto situácii vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vašu situáciu nie je možné vyhodnotiť prostredníctvom internetu, ale vo všeobecnosti takéto správanie bábätka najčastejšie súvisí so znížením toku mlieka pri dojčení. Je pravdepodobné, že pri osobnom stretnutí s poradkyňou vyhodnotíte, že bábätko reaguje na tok mlieka a že riešením tejto situácie je zvýšenie toku mlieka. Umelé mlieko síce poskytne bábätku dostatočný tok mlieka, ktorý teraz nezažíva na prsníku, ale to neznamená, že umelá núdzová náhradná výživa, ktorá prináša so sebou rôzne riziká, je riešením tejto situácie. Túto situáciu je možné zlepšiť zlepšením dojčenia. Navyše, ak podávate umelé mlieko fľašou (a spomínate, že bábätko dostáva cumlík), toto celú situáciu s dojčením ešte viac vyostruje. Spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali čo najskôr urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzujú bradavky. Ťahavá bolesť, ktorú popisujete v pravom prsníku, s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s poškodením bradaviek nesprávnym prisatím. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zvracanie z materského mlieka po 4 mesiacoch dojcenia