Prikrmovanie

Soňa    06.02.2019, 18:33

Dobrý deň, syn má 5 mesiacov a dva týždne. Nekojim od druhého mesiaca.v štvrtom sme začali prikrmovanie.Mame za sebou mäso, žĺtok , zeleninu ovocie.Snazim sa obmedziť UM a nahradiť ho stravou. Takže ráno mlieko desiata ovocie, obed klasika .poobede mlieko a večer varím psenovu, kukuričné a podobne kaše.avsak jablko hruška a banán mi už prídu dosť obohrate aj do kaše mu pridávam ovocie .a občas mi príde že to má stále dookola.tak sa chcem spýtať či už môžem zaradiť aj čučoriedky maliny jahody do jedálnička či je ešte zavčasu . V tomto čase moc druhov ovocia na pultoch nemáme...a kompóty sú sladené tak nechcem riskovať. Ďakujem za radu.

Milá Soňa,

v tejto situácii sa odporúča začať s príkrmami  v štvrtom mesiaci a postupne nahrádzať núdzovú náhradnú umelú výživu tuhou stravou. Prečítajte si toto stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré vysvetľuje, že ak bábätko v tomto veku je ochotné papať pestré a čerstvé príkrmy (pričom nehovoria o žiadnej schéme zavádzania príkrmov, o tom, že by ste s niektorými druhmi potravín mali čakať) vo forme tuhej stravy, je podávanie akéhokoľvek mlieka (vrátane umelého) v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko „zbytočnou“ a „škodlivou“ praktikou:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že žiadne mlieko by nedojčené dieťa nemalo dostávať v takých množstvách, v akých by dojčené dieťa pilo materské mlieko. Rodičia nedojčených detí by sa mali zamerať na postupné znižovanie množstva umelého mlieka, na to, aby deti prestali piť z fľaše a začali piť pohárikom a aby sa postupne preorientovali na vhodnejšiu pestrú a nutrične vyváženú tuhú stravu, ktorou môžu nahradiť umelé mlieko. Preto vo vašej situácii je dôležité, že hľadáte spôsoby, ako postupne znižovať množstvá umelého mlieka, ktoré bude dieťatko piť, ako ho postupne začať viac kŕmiť normálnym jedlom a ako prestať používať fľašu a namiesto toho začať tekutiny podávať pohárikom. Môže to trvať nejakú dobu, pretože dieťatko je zvyknuté na takýto spôsob starostlivosti, ale postupne by ste mali nastúpiť na cestu týchto zmien a čo najskôr to bude možné prestať umelé mlieko a fľašu používať úplne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prikrmovanie