Vystrelujuca bolest v prsniku/bradavke

Katarína    09.02.2019, 10:19

Dobry den. Mam 11-tyzdnovu dceru, plne dojcenu, prospieva dobre. Niekolko tyzdnov pocitujem problemy s pravym prsnikom, resp.bradavkou. Zacalo to bolestami, ked som bola na zime a zaroven sa pridali bolesti po kojeni. Podla info na vasej stranke som si ju zacala liecit ako mykozu. Uzivala som B6, Citrovital, potierala Canestenom. Bolesti sa nacas trochu zmiernili, ale potom sa objavila biela bodka na bradavke. Myslela som, ze ide o mliecny pluzgier, ale nemam pocit, ze tam viem nieco prepichnut. Ta bodka tam je uz asi 2 tyzdne. Bradavku mam vytahanu dopredu, inu ako tu druhu. Tie bolesti stale pretrvavaju, niekedy je to lepsie a potom pride vyrazne zhorsenie. Zacne to niekolko minut po kojeni a trva aj dve hodiny alebo viac. Je to rezava vystrelujuca bolest, ktora trva par minut a potom nachvilu utichne a zase zacne. Aktualne je to tak neznesitelne, ze som na Ibuprofene a ani ten uplne nepomaha. Mala sa k prsniku prisava trochu inak, akoby z neho tieklo viac, co jej mozno vadi. Casto sa potrebuje nachvilu odtrhnut a potom sa znovu prisava. Neviem ju to odnaucit. Na druhom prsniku to nezvykne robit. Zaujimave je, ze vacsinou mi tecie mlieko samovolne iba z tohto prsnika a zaroven tecie aj vzdy, ked kojim z toho druheho. Som momentalne na dlhsiu dobu mimo, kde neviem kontaktovat laktacnu poradkynu. Viete mi, prosim, dat aspon nejaky tip na zmiernenie bolesti, kym sa nebudem moct vratit do Bratislavy a dohodnut si osobnu navstevu s poradkynou? Som z toho zufala, ubolena, unavena. Rada by som vsak pokracovala v kojeni. Cumliky ani flasky nepouzivame, vase videa o spravnom prisati a clanky mam prestudovane, ale sama uz si rady neviem. Ani neviem na akeho lekara by som sa mohla obratit, lebo moj gynekolog o tom nemal ziadne info, ked som mu to na prehliadke po sestonedeli hovorila. Za akukolvek pomoc vopred dakujem.

Milá Katarína,

pre riešenie bolestivých bradaviek je kľúčová úprava prisatia bábätka na správne asymetrické prisatie, pri ktorom sa tkanivo bradaviek ďalej nepoškodzuje:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Súčasťou riešenia vašej situácie by malo aj uvoľnenie podjazykovej uzdičky bábätka v osobnom kontakte s poradkyňou, z vašej otázky sa zdá vysoko pravdepodobné, že toto je jedna z častí toho, čo riešite.

Pre toto je kľúčová osobná spolupráca s poradkyňou pri dojčení, pretože sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Keďže vo vašom prípade nie je možná osobná konzultácia s poradkyňu pri dojčení, odporúčame vám skontaktovať sa s našou poradkyňou aspoň telefonicky alebo online, kým sa nebudete môcť osobne stretnúť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

S poradkyňou pri dojčení  by ste mohli vyhodnotiť pitie bábätka zhodnotením videí dojčenia, ktoré by ste jej mohli poslať. Z toho, čo popisujete, je vysoko pravdepodobné, že správanie bábätka, ktoré popisujete pri dojčení na pravom prsníku, súvisí s tokom mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Súčasťou riešenia tejto situácie by malo byť zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Poradkyňa pri dojčení by s vami mala prejsť aj iné časti tohto postupu, ako riešiť nespokojné správanie bábätka na prsníku:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali prejsť telefonicky aj to, ako ďalej postupovať v liečbe bolestivých bradaviek.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vystrelujuca bolest v prsniku/bradavke