Plač a dojčenie ako prostriedok zaspavania

Nikoleta    09.02.2019, 11:16

Dobrý deň. Mám 1,5 mesačného synčeka a večer niekedy veľmi plače až sa zanasa. Už je unavený a chce zaspať ale nemôže. Chcem ho dať zaspať na prsník ale začne plakať ešte viac a odmieta ho. Pritom keď dlhšie podržim tak nakoniec chce prsník. No nechcem mu nasilu tlačiť proti jeho vôli. Keď ho odmietne tak otáča hlavičku za prsnikom. Keď ho k nemu dám plače ešte viac. Inak nemáme problém s prisatim ani s papanim. Krásne priberá. Len toto je jediný problém ktorý nás trápi. Ďakujem za odpoveď a radu.

Milá Nikoleta,

dojčenie a spánok sú spolu úzko prepojené a pre zlepšenie večerného zaspávania a zníženie miery plaču je dôležité pochopiť niektoré súvislosti a toto vám môže pomôcť lepšie zvládnuť toto náročné obdobie. Sú bábätká, pri ktorých rodičia musia mať široký repertoár toho, ako ich upokoja a uspia ešte pred tým, než sú príliš unavené. Hoci to môže byť náročné, vášmu bábätku môže pomôcť, ak sa ho budete snažiť uspať aj cez deň tak, aby spalo dostatočne často a dostatočne dlho. Skúste si ho dať do nejakého nosiča/šatky, dojčiť ho a snažte sa ho uspať tak, aby nebolo cez deň príliš dlho hore. Ak ho totiž necháte hore, ono môže vydržať nespať, ale uspať ho bude stále ťažšie a bude stále nespokojnejšie. Aj večer bábätko skúste začať uspávať skôr ako obvykle, aby ste sa vyhli tomu, že už bude príliš unavené. Skúste si s ním ísť spoločne ľahnúť do postele už skôr. Bábätko pravdepodobne potrebuje pri tom večernom dojčení zaspať, a ak sa mu to nepodarí, tak sa skúša opätovne prisávať, ale keďže nezaspí, tak zúfalo plače. Niektoré bábätká večer ľahšie pri dojčení zaspia, ak sú v nejakom nosiči a popri dojčení s nimi chodíte, či ich hojdáte na fitlopte. Tieto zručnosti je dobré nadobudnúť odpozeraním napríklad od iných matiek v osobnom kontakte, preto vám odporúčame prísť na podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Môže vám pomôcť stretnúť sa aj s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou by ste si prešli rôzne tipy pre zlepšenie zaspávania bábätka počas dňa a večer a prešli by ste vysvetlenia a tipy z týchto článkov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plač a dojčenie ako prostriedok zaspavania