Problem s dojcenim

Dominika    11.02.2019, 12:21

Dobry den, moja dcerka ma dva mesiace, od narodenia sa pekne prisala kojila sa bez mensich problemov, potom mi vsak lavy prsnik zacala odmietat uplne neviem ju prehovorit ani v ziadnej inej polohe, zacne plakat hned ako ju otocim ze by som ju chcela nakrmit. Z praveho problem nemala az doteraz, jeden tyzden papa ukazkovo a jeden tyzden ked sa ju pokusam nadojcit zacne plakat len ked ju otocim. Mliecka mam dost preto ak pila nevyzadovala viac. Snazim sa ju stale prikladat niekedy vsak ju nepresvedcim a nechcem v nej vyvolat averziu. Odstrekujem si, odsavam a dokrmujem ju cez striekacku, flasu jej davat nechcem aby sa nenaucila ze jej to ide lahsie. Cez cievku to nejde pretoze ona place hned v polohe. Neviem ci sa jej nepaci poloha alebo len tak strajkuje a skusa moju trpezlivost. Dakujem za odpoved

Milá Dominika,

mamičky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže postupne začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. A ak sa postupne znižovala tvorba mlieka aj v pravom prsníku, toto je vysvetlenie toho, prečo sa začalo komplikovať dojčenie aj z tohto prsníka.

V tejto situácii je možné urobiť kroky pre to, aby sa dojčenie zlepšilo. Odporúčame vám  stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše (a bohužiaľ aj striekačky, striekačka je z pohľadu dojčenia problémová rovnako ako používanie fľaše) a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problem s dojcenim