Dojčenie

Veronika    18.02.2019, 19:47

Dobrý deň poprosím o radu alebo skúsenosť už som zúfalá.Malý ma 3 týždne od prvej chvíle je dojčený.Odniesli si to moje bradavky na ktore už nepomáha nič nestíhajú sa hojit keďže je nonstop pricucnuty posledné dni je to o dosť horsie saje 30 40 minút s prestavkami lebo zaspinka pri tom vždy ho budim trochu potiahne a zase spinka.Keď ho po 30 min odpojím tak do 5min spustí rev a vidím na nom2ze je hladný hľadá cicik vypije hned pp jedeni vodu alebo cajik keďže z mlieka sa moc nenapil. Nechcem dokrmovat UM a myslim ze mlieka mám dosť moja strava je super plus vela vody caje na kojenie benedikt senovka ... Len on je atale hladný a ja som bezradná.Ďakujem za akékoľvek rady.

Milá Veronika,

bolesť pri dojčení dokáže byť skutočne veľmi intenzívna a vždy si vyžaduje zásahy, ktoré pomôžu bábätku správne sa prisávať a ktoré pomôžu začať liečiť poškodené bradavky, pretože bolesť k dojčeniu nepatrí a má vždy svoju príčinu, na ktorej odstránení sa dá pracovať. Postupy, ktoré vám môžu pomôcť, vám odporúčame prejsť osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Spoločne s poradkyňou pri dojčení bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Týmito krokmi je pravdepodobné, že významne zvýšite príjem mlieka na prsníku a toto pravdepodobne pomôže zlepšiť aj to, aby bábätko bolo spokojnejšie a trávi na prsníku veľa času a zaspáva.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Výlučne dojčené bábätko by v tejto situácii nemalo dostávať čaj alebo vodu. Čaj a voda nedokážu pokryť výživové potreby bábätka a v prípade, že by bábätko nezískavalo dostatok mlieka z prsníka, potom existujú kroky, ako zvýšiť jeho príjem mlieka z prsníka a ak by  bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nedávať mu čaj alebo vodu, ale dokrmovať ho darcovským materským mliekom alebo ak by nebolo k dispozícii, tak umelou výživou. Pre dokrmovanie navyše je kľúčové nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Dokrmovať umelým mliekom fľašou vám nijako nepomôže. To, že je momentálne bábätko často a dlho na prsníku, sa dá zmeniť zvýšením príjmu mlieka zo strany bábätka zlepšením dojčenia. Dokrmovanie fľašou učí bábätko presný opak – zhoršuje dojčenie a znižuje príjem mlieka zo strany bábätka a tým, že bábätko učí nesprávnemu prisatiu, poškodzuje bradavky matky. Preto tento krok z dlhodobého hľadiska bude pre vás znamenať, že dojčenie môže bolieť, že bude ešte väčší problém bábätko nadojčiť a že neskôr začne prsník odmietať úplne. Vaša snaha, ktorú budete musieť vynaložiť do záchrany dojčenia potom, bude musieť byť omnoho väčšia, než energia, ktorú vkladáte do dojčenia teraz. Fľaša nie je riešením, ak existujú spôsoby, ako zlepšiť dojčenie.

3) V tejto situácii je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka, spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali prejsť, akým spôsobom zvyšujete tvorbu mlieka momentálne. Spolu s poradkyňou pri dojčení bude dôležité tiež začať účinne liečiť bradavky – tento krok by mala s vami poradkyňa pri dojčení prejsť osobne.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok