Kojení a ploché či vpáčené bradavky

Radka    20.02.2019, 08:50

Dobrý den, za týden mám termín porodu, pročítám vás web, ale nikde jsem neviděla článek o ženách co mají ploché nebo vpáčené bradavky. Myslím že patřím mezi ně, všude slycham že bude problém s kojením. Dáte mi nějaké rady, jak pracovat při kojení. Děkuji, a přeji krásný den.

Milá Radko,

vaše bradavky aj prsníky sú vhodné pre dojčenie bez ohľadu na ich tvar či veľkosť. Bábätko sa prisáva k prsníku, tvar ani veľkosť bradavky nie sú dôležité. A bradavky sa navyše vyvíjajú najmä v prvom mesiaci po pôrode, menia sa dojčením. Už od 16. týždňa tehotenstva sa vám v prsníkoch tvorí materské mlieko. Pre to, aby novorodenec získaval v prvých dňoch po pôrode dostatok kolostra, je potrebné sústrediť na kroky, ktoré sú dôležité aj pre ostatné mamičky v rámci prevencie problémov s dojčením. Každý tvar a typ bradavky je vhodný pre dojčenie, nie je potrebné bradavky akokoľvek pripravovať počas tehotenstva. "Vpáčené" alebo „ploché“ bradavky sú jednou z normálnych možností, ako môžu bradavky vyzerať. Aj pre toto Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že tehotným ženám sa nemajú kontrolovať bradavky, ich tvar alebo veľkosť totiž neznamená nič pre dojčenie (a ak niečo, tak problém najčastejšie spôsobujú príliš veľké bradavky, ktoré znemožňujú, aby sa bábätko prisalo dostatočne hlboko).

Ak majú ženy problémy s dojčením a povie sa im, že je to kvôli tvaru alebo veľkosti bradaviek, najčastejšie sa stalo niekoľko vecí typických v takejto situácii:

a) matky často dostanú nesprávnu informáciu, že "s takýmito bradavkami nebudú dojčiť"

b) matky dostanú na „ploché" alebo „vpáčené“ bradavky klobúčiky

c) o dojčenie sa v skutočnosti ani nepokúsia, lebo dostanú informáciu, že to skrátka nepôjde

d) bábätko sa po pôrode neprisáva a toto sa nesprávne pripíše "nevhodným bradavkám na dojčenie"

e) bábätko dostane mlieko fľašou, lebo sa v prvých dňoch neprisáva

f) matke sa nedostane správna a zručná pomoc na to, aby sa bábätko prisalo

g) kombinácia všetkých spomínaných bodov alebo iných faktorov (ako napríklad separácie matky a dieťaťa, príliš naliatych prsníkov, prirastenej uzdičky pod jazykom,  apod.)

Preto, aby novorodenec dostal dostatok materského mlieka po pôrode a dojčenie sa začalo čo najlepšie, si prečítajte tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov, a okrem iného aj príbeh mamičky s "vpáčenými" bradavkami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť poradkyňa pri dojčení, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné, zvlášť, ak ste pri prvom dieťatku nedojčili. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie.

Jeden z kľúčových krokov je po pôrode stráviť prvé dve hodiny na pôrodnej sále s bábätkom v neprerušovanom kontakte koža na kožu.

Nenechajte si nahovoriť, že máte „nedokonalé“ bradavky. V tejto situácii je o to dôležitejšie, aby bábätko nedostalo cumlík, fľašu a aby ste nepoužívali klobúčiky:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/klobuciky/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/flasky/

Pokračujte v kontakte koža na kožu aj na oddelení šestonedelia, strávte takto s bábätkom čo najviac času. Dojčite ho vždy, keď o to prejaví záujem. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku a ak by sa bábätko problematicky prisávalo, poradkyňa vám hneď od začiatku môže pomôcť. Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Poradkyňa pri dojčení by mala skontrolovať podjazykovú a labiálne uzdičky bábätka, ktoré môžu spôsobovať zhoršené prisávanie bábätka a po ich uvoľnení sa bábätká prisávajú jednoduchšie.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a ploché či vpáčené bradavky