Kojenie z jedného prsníka

viera    20.02.2019, 22:07

dobrý deň máme 10 mesiacov . pred dvoma týždňami sme začali kojit uZ len z jedného prsníka. a uz sme začali od vtedt aj prikrmovat umelým mliekom Sunar complex 2. dovtedy sme boli plné kojeni. tuhu stravu papáme od 5 mesiacov. chcela by som opäť iba kojit . da sa mlieko rozbehnúť aj ešte z toho druhého prsníka?

Milá Viera,

je možné pokúsiť sa vrátiť k dojčeniu z oboch prsníkov. Nepíšete viac o tom, čo sa stalo v poslednej dobe, ale pravdepodobne ste prestali dojčiť z jedného prsníka preto, lebo bábätko sa k tomuto prsníku odmietlo prisávať, pretože začalo reagovať na zníženú tvorbu mlieka v tomto prsníku. Je možné, že v jednom prsníku máte menej mlieka, než v druhom, toto bežne matky pozorujú, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Niekedy bábätko nereaguje na tento rozdiel a ochotne sa prisáva k jednému, aj druhému prsníku, a vtedy je rozdiel v prsníkoch otázkou skôr kozmetickou (rozdielna veľkosť prsníkov). Kozmetickú stránku tejto situácie je možné riešiť napr. silikónovými vložkami do podprsenky, ktoré pomôžu, aby rozdiel vo veľkosti medzi prsníkmi nebol taký viditeľný, napr. v plavkách. Neskôr, po skončení dojčenia, sa veľkosť prsníkov zmení späť na takú, na akú bola matka zvyknutá pred tehotenstvom. Ak bábätko na rozdiel v tvorbe mlieka reaguje nespokojnosťou a vo vašom prípade pravdepodobne až úplným odmietaním prsníka, jedna z dôležitých informácií pre vás je, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka a takéto bábätko môže byť dojčené z jedného prsníka a je možné, aby získavalo dostatok mlieka. Nepotrebuje dokrmovanie umelou núdzovou náhradnou výživou, nehovoriac o tom, že umelé mlieko by podľa Svetovej zdravotníckej organizácie po 6 mesiaci nemali žiadne deti, ani tie, ktoré by už vôbec neboli dojčené. Prečítajte si toto stanovisko WHO, ktoré vysvetľuje prečo je podávanie umelej výživy v tomto veku „zbytočné“ a „škodlivé“:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Navyše, ak sa umelá výživa podáva fľašou, toto ešte ďalej komplikuje dojčenie a prináša so sebou riziko, že bábätko začne odmietať aj ten prsník, ku ktorému je teraz ochotné sa prisávať. Je teda  možné pokúsiť sa urobiť kroky, aby sa dieťa dojčilo spokojne z oboch prsníkov. V tejto situácii by vám mohla pomôcť návšteva poradkyne pri dojčení, aby ste získali konkrétnu predstavu o tom, ako postupovať a na mieru šité odporúčania. Mali by ste spoločne prejsť možné príčiny zníženia tvorby mlieka, ktoré mohli spôsobiť, že sa situácia vyostrila do odmietania jedného prsníka:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Tieto príčiny má zmysel riešiť aj preto, že o nejaký čas je možné, že bábätko začne reagovať aj na nedostatočný tok mlieka z prsníka, na ktorý sa momentálne prisáva.

Urobte medzitým tieto kroky:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Podniknite kroky, ktoré môžu pomôcť tomu, aby bolo bábätko ochotné sa k prsníku, ktorý teraz odmieta, prisávať a pokiaľ bábätko nie je nespokojné, ponúkajte tento prsník častejšie:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje aj k ľavému prsníku, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie z pravého prsníka

3) Podniknite kroky na zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby ste zvýšili tok mlieka, ak by sa bábätko k tomuto prsníku prisalo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pre konkrétnu realizáciu týchto krokov môže byť pre vás dôležité byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne praktické rady, pomoc a podporu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie z jedného prsníka