Ake UM ako prikrm ?

Ernest    22.02.2019, 08:44

Dobry den, Viem, ze dojcenie je TOP a malo by sa pokracovat, ale co v pripade, ked na to ma matka osobne dovody a chce zaviest k dojceniu (ktore by pokracovalo, avsak nie v takom rozsahu) 6 mesacneho dietata aj prikrm vo forme umeleho mlieka? Viete nejaku konkretnu znacku a typ odporucit? Ide o to, ze ich je kopec, a neviem ktore su take najviac "BIO" v zmysle, ze dotycna kravicka, ktora ponukla mlieko z ktoreho je prasok urobeny aj videla nejaku travu a mohla sa past. A podobne veci ohladom kvality, mam velke pochybnosti, ci je toto brane na zretel u vyrobcov a vystupnej kontroly. Za pripadne rady dakujem a prajem pekny den :-) Ernest

Milý Ernest,

voľba konkrétnej značky umelej výživy je spotrebiteľskou voľbou, všetky značky umelej výživy predávané na Slovensku prešli schválením príslušnými orgánmi. Okrem toho je však pre vás dôležité vedieť, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by žiadne dieťa, ani také, ktoré vôbec nie je dojčené, nemalo dostávať po 6 mesiaci umelú núdzovú náhradnú výživu. Ak sa podáva umelé mlieko bábätku, ktoré prijíma dostatok čerstvej a pestrej stravy, potom WHO hovorí o tom, že ide o „škodlivú“ a „zbytočnú“ praktiku:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

V prípade, o ktorom píšete, by bolo dobré vedieť viac podrobností. Pretože dojčenie nie je všetko alebo nič. Dojčenie môže pokračovať, aj v prípade, že napríklad matka potrebuje nastúpiť do práce, alebo nastanú iné dôvody, ak by ste mali záujem, môžete tieto dôvody skonzultovať s nami osobne prostredníctvom emailovej adresy dojcenie@mamila.sk. Bábätko môže byť dojčené v čase, kedy je s matkou a v prípade odlúčenia od matky, môže po 6 mesiaci dostávať normálnu stravu a tekutiny. Je ideálne vyhnúť sa pri takomto bábätku používaniu fľaše alebo iných nádob na podávanie tekutín, ktoré by mali sosáčik, slamku, či iné zariadenie, z ktorého by bábätko salo a pri starostlivosti o takéto bábätko je dôležité nepoužívať cumlík.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ake UM ako prikrm ?