Male mliecne zlazy

Lucia    25.02.2019, 16:30

Dobry den, chcela by som sa spytat ci moze byt kojenie ovplyvnene malymi mliecnymi zlazami. Som v 6tom mesiaci tehotenstva. Na sone prsnikov mi lekarka povedala,ze ich mam male, nie su nijak citlive ani v tehotenstve ani pred nim neboli,nebolievali ani nic podobne. V rodine zeny nekojili kvoli nedostatocnosti mlieka,moja mama nemala vobec. Rada by som kojila aspon nejaku dobu a chcela by som sa pripravit na to,samozrejme laktacnu po porode tiez zvazujem. Akurat by som rada vedela ako je to s predispoziciou, samozrejme trapit seba a dieta niekolko mesiacov nechcem. Dakujem za info.

Milá Lucia,

nemusíte sa obávať. Ultrazvukové vyšetrenie prsníkov nie je spôsob, ako odhadovať tvorbu mlieka matky po pôrode a rovnako fakt, že ste nepociťovali bolestivosť prsníkov v tehotenstve či pred tým, nemá výpovednú hodnotu o veľkosti mliečnej žľazy, či schopnosti prsníkov tvoriť mlieko. Toto je podobné, ako so zbytočným odhadovaním schopnosti dojčiť podľa tvaru bradaviek budúcej matky. Presne pre tieto dôvody Svetová zdravotnícka organizácia neodporúča, aby v tehotenstve akýkoľvek zdravotník posudzoval budúcu schopnosť tvorby mlieka či dojčiť budúcej matky. Je možné, že v rodine viaceré ženy v minulosti dojčili krátkodobo alebo vôbec. Toto platí pre takmer celú predchádzajúcu generáciu matiek a vzhľadom na to, čo sa dialo z hľadiska podpory dojčenia, to ani nie je prekvapivé. Pretože  častou príčinou nedostatočnej tvorby materského mlieka je nesprávny začiatok dojčenia a potom ďalej nesprávne postupy pri riešení nedostatočného príjmu mlieka zo strany bábätka. Toto je najčastejšou príčinou zníženej tvorby mlieka pri väčšine matiek a je možné, že toto bola príčina aj v prípade žien vo vašej rodine.

A hoci samozrejme existujú aj ďalšie príčiny, pre ktoré sa nemusí niektorým mamičkám tvoriť dostatok mlieka, ak by tak aj bolo, nebolo by možné toto zmeniť. Preto nemá zmysel sa nimi zaoberať. Preto nie je potrebné urobiť žiadne vyšetrenia, ani napr. vyšetrenie mliečnych žliaz, nehovoriac o tom, že takéto vyšetrenia nemajú výpovednú hodnotu pre to, aby bolo možné vysloviť akúkoľvek predpoveď pre tvorbu mlieka pri vašom bábätku. 

Ak by skutočne vaša situácia bola taká, že existuje nejaká príčina, pre ktorú by nebolo možné, aby sa vám tvoril dostatok mlieka, v tom prípade je dôležité vedieť, že dojčenie je viac ako príjem materského mlieka. Nenechajte sa preto odradiť od toho, aby ste svoje bábätko dojčili, pretože aj v prípade, ak by vaša tvorba mlieka nepokryla všetky výživové potreby, vaše bábätko stále môže byť dojčené. Samotné dojčenie bez ohľadu na tvorbu mlieka je pre bábätko a jeho zdravý vývoj nesmierne dôležité. A znova: nie je jediný dôvod predpokladať, že vyšetrenie, ktoré ste podstúpili, odhalilo nejaký skutočný problém, pre ktorý sa vám nebude tvoriť dostatok mlieka. Po prvé môžete urobiť kroky na zvýšenie tvorby mlieka, a ak by aj napriek tomu tvorba mlieka nebolo dostatočná, tak základná zásada je, že v prvom rade treba bábätku laktačnou pomôckou dokrmovaním na prsníku zabezpečiť príjem mlieka a v čase, keď bude mať približne 4. mesiace, začať umelé mlieko nahrádzať príkrmami tak, aby ste v priebehu nasledujúcich týždňov zaviedli dostatočne rozmanitú stravu v dostatočnou množstve, ktorou nahradíte dokrmovanie umelým mliekom. Ak to urobíte, budete môcť naďalej dojčiť bez toho, aby ste museli dokrmovať a zároveň bude mať vaše bábätko dostatočný príjem živín.

Preto, keď budete očakávať narodenie vášho bábätka, odporúčame vám už v tehotenstve urobiť kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najjednoduchšie.

Prečítajte si tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť poradkyňa pri dojčení, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku. 

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

V sekcii Články na našich stránkach nájdete množstvo ďalších informácií

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Male mliecne zlazy