Odsavat do zasoby, alebo nechat vypit vsetko?

Natalia    26.02.2019, 10:08

Dobry den, rada by som sa spytala na odsavanie mlieka “do zasoby”. Dcerka ma 11tyzdnov, plne dojcena, pridali sme posledne 2tyzdne aj trosku caju na prdkanie. Myslim ze vsetko je v poriadku, malu pravidelne kojim v cca 3hod intervaloch, 6x denne, 10min z kazdeho prsnika. Otazka smeruje na odsavanie v noci. Dcerku posledny krat kojim okolo pol8-8 vecer a prespi vacsinou az do 4rana (niekedy do 3 alebo do5), v tomto case mam uz prsia naliate a tvrde, bolesti nemam. Malu necham napit sa z jedneho prsnika cca 20min a z druheho odsajem a odlozim do mraznicky. Mam pocit ze ked jej dam iba z jedneho tak naliateho prsnika, bude jej to stacit a z 2. mozem odlozit na inokedy. Na zaver kojenia zacne zaspavat, ked ju prelozim do postielky v pohode zaspi, ale dudle cumlik ako o zivot. Keby ju dam na druhy, sala by dalej dalsich 20min, kludne aj cely. Mam pocit, ze by sa prepapala, preto jej uz z druheho nedavam a odsavam do zasoby. Naopak cez den mam pocit ze sa nestihne urobit dost mlieka, ale hadam je to len pocit. Mala pribrala 1.mesiac 960g a druhy 750g, takze pekne pribera, no neviem ci by som jej radsej nemala dat v noci vypit vsetko alebo mozem odlozit? Mozem priliat mlieko z noci do mlieka z predchadzajucej noci a tak dat zamrazit vo vacsom mnozstve? Dakujem pekne za odpoved

Milá Natalia,

čo sa týka odsávania, odsaté mlieko môžete priliať k mlieku, ktoré ste už zamrazili, hoci pre spotrebovanie uskladneného mlieka, je väčšinou výhodnejšie mraziť materské mlieko v menších objemoch. Pre ďalšie informácie o mrazení a skladovaní materského mlieka si prečítajte tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Otázka, či v tejto situácii je potrebné odsávať a akým spôsobom postupovať, je omnoho širšia, pretože vo vašom príspevku popisujete viacero oblastí, ktoré z hľadiska dojčenia odporúčame skonzultovať s poradkyňou pri dojčení osobne. Za bežných okolností odsávanie nepatrí medzi súčasti dojčenia. Pre to, aby dojčenie pokračovalo bez problémov z dlhodobého hľadiska, je napríklad aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie kľúčové dojčenie podľa potrieb bábätka. Bábätko nie je možné materským mliekom prekŕmiť, nie je nutné mu regulovať príjem mlieka. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho. Preto sa nemusíte obávať toho, že by ste pri ktoromkoľvek dojčení, či už na zaspávanie, v noci alebo cez deň, bábätko mohli prekŕmiť. Cumlík je náhradou prsníka a hoci existujú bábätká, pri ktorých je možné na nejakú dobu dojčenie zlúčiť s používaním cumlíka, cumlík vždy spôsobuje pokles tvorby mlieka, práve preto, že bábätko nestrávi satím na prsníku toľko času, koľko by potrebovalo. Vaše bábätko prespí celú noc, čo je situácia, kedy je kľúčové vyhodnotiť, ktoré faktory v starostlivosti o bábätko spôsobujú, že sa v noci nedojčí (medzi tieto faktory často patrí používanie cumlíka v noci a absencia spoločného spania) a o to kľúčovejšie je potom vyhodnotiť, čo sa deje s dojčením a príjmom mlieka zo strany bábätka počas dňa. Uvádzate, že máte pocit, že počas dňa je tvorba mlieka nižšia. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože spoločne s poradkyňou by ste mohli vyhodnotiť, ako vyzerá príjem materského mlieka zo strany bábätka a jeho správanie pri dojčení. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Na základe toho, čo by ste spoločne vyhodnotili, sa môžete potom porozprávať o potenciálnych problémových bodoch pre udržanie dojčenia z dlhodobého hľadiska:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Prejdite tieto okolnosti spoločne s poradkyňou pri dojčení a na základe toho určte ďalší postup.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsavat do zasoby, alebo nechat vypit vsetko?