Časté kakanie

Renáta    26.02.2019, 14:20

Dobrý deň, Pred nedávnom som písala ohľadom mojej 4 mesačnej dcérky, ktorá kaka aj 6x za deň niekedy na zeleno, niekedy žlto hnedo. Minulý týždeň ju vyšetrila lekárka a zhodnotila že je zdravá. Dnes po týždni sme ju navštívili znova a všetko sa zdá byť v poriadku. Zobrala jej aj výter a zhodnotila, že priberanie je ok. Pred mesiacom vážila 6.2kg dnes 7,1 kg. Je plne dojcená no niekedy mám pocit, že papa menej. Dojčenie trvá niekedy 6 minút, niekedy 10 minút. Tak prečo stále to kanie? Aj keď ma lekárka ubezpečila, že sa báť nemusím aj tak mam obavy. Prečo teda to stále pretrváva?

Milá Renáta,

zdravé a dobre priberajúce výlučne dojčené bábätko môže mať takýto spôsob vylučovania stolice. Bábätko v tomto veku môže kakať viackrát za deň. Konzistencia stolice môže byť riedka, hustá, kašovitá. Ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť formovaná. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka/hustá, tmavozelená, hlienovitá. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté kakanie